Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Nordlandsbanen / Trallebanen mellom Lønsdal og KjemågaTurtips

Trallebanen mellom Lønsdal og Kjemåga

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
4 km 2 timer Sti Lett Fottur
Nord for Lønsdal stasjon på Nordlandsbanen kan du følge traseen til en nesten fire kilometer lang trallebane. Den ble anlagt av tyskerne for frakt av utstyr under byggingen av Nordlandsbanen.
Trallebanen. Foto: Erlend Garåsen
Trallebanen. Foto: Erlend Garåsen
Den tyske okkupasjonsmakten startet arbeidet med å forlenge Nordlandsbanen nordover fra Mosjøen stasjon. Arbeidet over Saltfjellet var krevende, og mellom Lønsdal og Kjemåga fantes det ingen veier i fjellområdet der jernbanen skulle gå. Derfor anla tyskerne en seks kilometer lang, smalsporet trallebane for transport av utstyr nordover fra Lønsdal stasjon. Trallebanen ble lagt parallelt med Nordlandsbanen og var i drift mellom 1944 og 1950. Den ble trolig bygget av jugoslaviske og russiske krigsfanger, som bodde i leiren ved Lønsdal stasjon.

Sviller på bakken
Kun 3,5 kilometer av trallebanen er i dag bevart nord for Lønsdal stasjon. Den finner du ved å krysse Nordlandsbanen over planovergangen og fortsette på grusveien forbi pukkverket. Når du passerer verket, vil du se at svillene fortsatt ligger på bakken. Traseen fortsetter som en gruslagt sti langs Nordlandsbanen.

Flott utsikt
Trallebanens opprinnelige form blir mer synlig etter du passerer den første hytta. Nå må du gå oppå jernbanefundamentet, som er bygget opp av stein. Du passerer et vakkert område med bjørketrær og får fantastisk utsikt ned til Saltdal. Traseen er noe ombygget rundt hyttene du passerer, men du finner den raskt igjen så lenge du følger stien.

Uåpnet del av Nordlandsbanen
Etter nesten fire kilometer forenes trallebanen med Nordlandsbanen. Du har ikke lov til å følge sporet videre, men du kan fortsette mot Kjemåga hvis du går på snaufjellet. Når Nordlandsbanen går inn i den nesten 600 meter lange Kjemånasen tunnel, er det mulig å følge en uåpnet del av Nordlandsbanen i en stor fylling rundt åsen. Denne ble bygget av tyskerne, for de hadde ikke tid til å følge NSBs opprinnelige plan om tunnel gjennom fjellet. Du finner traseen ved å klatre opp fjellet og passere over tunnelen. Turen til Kjemåga går på eget ansvar og er ikke egnet for barn, så det tryggeste er å snu.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Tog til Lønsdal stasjon. Det finnes også flere parkeringsplasser utenfor stasjonsbygningen om du kommer med bil.