Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Rjukanbanen / Dresin på RjukanbanenTurtips

Dresin på Rjukanbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
9 km 2 timer Jernbane Lett Dresin
Fra fredag til søndag i juli kan du sykle dresin på Rjukanbanen fra Tinnsjø Kro & Camping til Dale. Du får fantastisk utsikt til Gaustatoppen på den ni kilometer lange turen oppover Vestfjorddalen.
Rjukanbanen og Gaustatoppen. Foto: Rjukanbanens Venner
Rjukanbanen og Gaustatoppen. Foto: Rjukanbanens Venner
Det er igjen mulig å sykle dresin på Rjukanbanen. Etter flere år med kun museumstog, har sporet nå blitt gjort tilgjengelig for de som ønsker å ta pedalene fatt. Dresin leier du av Tinnsjø Kro & Camping, og det koster 350 kroner for to timer. Det er lett stigning hele veien opp til Dale. Du krysser Måna over en jernbanebro og passerer tidligere stoppesteder.

Historien
Den 16 kilometer lange Rjukanbanen åpnet mellom Mæl og Rjukan i 1909 for frakt av kunstgjødsel fra Norsk Hydros anlegg på Rjukan. Den var en del av en sammenhengende transportkjede til Skien, hvor transporten gikk videre med jernbaneferger på Tinnsjøen og tog på Tinnosbanen. I 1944 ble jernbaneferga D/F Hydro sprengt og senket av sabotører fra mostandsbevegelsen. Tyskerne hadde da begynt å produsere tungtvann på Vemork og transporterte dette med jernbanen. Rjukanbanen med jernbanefergene M/F Storegut og D/F Ammonia ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2015.

Sikkerhet
Møt opp på kroa i helgedagene med egen hjelm for å leie dresin. Du må sette deg inn i sikkerhetsreglementet før du kan sette avsted. Det er mange planoverganger underveis, og her er det du som har vikeplikt for bilene. Og den første møter du allerede etter 500 meter. Dresinene står parkerte et steinkast unna kroa, der hvor Buslåtten holdeplass tidligere lå.

Miland stasjon
Den første kilometeren går gjennom et idyllisk jordbruksområde med sauer og andre beitedyr. Til høyre for deg renner Måna, som er en del av Rjukanvassdraget. Den krysser du etter tre kilometer. Jernbanebroen er 41 meter lang og den lengste på turen opp til Dale. Når du har kommet deg over på andre siden, passerer du Miland stasjon. Til høyre stod det opprinnelig en rød stasjonsbygning i to etasjer, men i dag er det bare redskapsbua som står igjen.

Brudesløret og Gaustatoppen
Fra Miland vil riksveien følge deg tett og du sykler rett mot den majestetiske Gaustatoppen. Fjellet er 1883 meter høyt og det høyeste i Telemark. Når sporet beveger seg vekk fra veien, passerer du tidligere Skeie holdeplass. Her stod det kun et lite venteskur, men både det og plattformen er revet i dag. De siste kilometerne er spesielt vakre. Her får du flott utsikt til fossen Kvitåe, som på folkemunnet kalles «Brudesløret». Når du passerer kraftstasjonen er du i mål. Her lå også Øverland holdeplass.

Flere severdigheter
Turen tilbake går atskillig raskere siden det går i nedoverbakker. Når du først er i området, bør du besøke museet på Vemork og den nyåpnede Tungtvannskjelleren. Og har du ikke fått nok av skinner, kan du ta en tur opp på Gaustatoppen med jernbanen som er bygget inn i fjellet. Eller du kan bestille en tur med museumstoget og kjøre hele strekningen fra Rjukan til Mæl.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Buss (VY1) fra Oslo til Notodden med bytte til rute 185 til Rjukan. Bussen stopper på Mæl rasteplass. Kommer du med bil fra Oslo, tar du av første vei til venstre etter du har krysset jernbanesporet på Mæl.