Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Blåfjellbanen / Blåfjellbanen og RuggesteinenTurtips

Blåfjellbanen og Ruggesteinen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
4 km 2 timer Grusvei Lett Fottur
Fra 1870 til 1875 ble titanholding jernmalm fraktet med Blåfjellbanen til Rekefjord i Sokndal. I dag fremstår jernbanestrekningen som en idyllisk tursti fra Linepollen til Blåfjell gruver. På veien passerer du Ruggesteinen – Nord-Europas største bevegelige steinblokk.
Fylling på Blåfjellbanen. Foto: Erlend Garåsen
Fylling på Blåfjellbanen. Foto: Erlend Garåsen
Blåfjellbanen åpnet i 1870 og fraktet malm fra Blåfjell gruver i Sokndal ned til utskipningskaia i Rekefjord. Den 8,3 kilometer lange normalsporede jernbanen ble lagt ned allerede i 1875, og i dag er mesteparten av traseen gjort om til gang- og sykkelvei. De siste kilometerne opp til gruveområdet er i dag en svært idyllisk tursti, som også er tilgjengelig for de med nedsatt funksjonsevne.

Linepollen
Det flotteste partiet er utvilsomt strekningen mellom Linepollen og gruveområdet, men du kan fint starte i sentrum av Hauge i Dalane og følge gang- og sykkelstien østover. Denne turveien heter faktisk Malmbanen og er lett å finne. Starter du fra Linepollen, kan du parkere ved Linepollen badeplass.

Ruggesteinen
Det er ikke vanskelig å se at du går i en jernbanetrasé. De lange, rette strekningene og de jevne kurvene gir nemlig en god indikasjon på dette. Elva følger deg tett på venstre side etter du har krysset den første jernbanebroen. Etter nesten en kilometer bør du ta avstikkeren til venstre. Nå har du nemlig kommet til Ruggesteinen, som faktisk er Nord-Europas største bevegelige steinblokk. Hvis du dytter på et spesielt sted, kan du få den nesten 80 tonn tunge steinen til å bevege seg.

Blåfjell gruver
Fortsett langs Refsvatnet en kilometer videre til du ser den imponerende, høye fyllingen under veien. Her bør du stanse for å ta noen bilder. Du får et ekstra godt bilde om du klatrer ned skråningen, men vær forsiktig siden den er temmelig bratt. Blåfjellbanen går videre gjennom en dyp skjæring og ender opp ved Blåfjell gruver etter en kilometer. Når du passerer steinplattformen langs veien, har du kommet frem. Gruvene er avstengt, men du kan få en guidet omvisning av Magma Geopark om du bestiller på forhånd. Det finnes både benker og informasjonstavler på stasjonsområdet.

Guddalskyrkja eller Sandbekkbanen
Hvis du vil gå en lenger tur, kan du fortsette langs Blåfjellveien til den ender ved Guddalsvatnet og ta deg videre på stien frem til Guddal. På dette myteomspunnede stedet søkte katolske prester tilflukt etter reformasjonen og holdt ulovlige messer i Guddalskyrkja – hulen som består av tre kampesteiner. Turen er nesten åtte kilometer lang og går i et kupert terreng. Du kan også følge den rødmerkede stien opp til Knudknuten og vandre i Sandbekkbanens trasé på tilbaketuren. Denne rundturen er skiltet og starter mellom Ruggesteinen og Linepollen. Den idylliske turveien på Sandbekkbanen følger Ålgårdselva tett og passerer en kort jernbanetunnel.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Buss 89 fra Egersund til Hauge i Dalane. Følg veien Malmbanen fra sentrum til Linepollen. Parkering ved Linepollen badeplass.