Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Randsfjordbanen / Randsfjord stasjon til BergermoenTurtips

Randsfjord stasjon til Bergermoen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
2 km 1 time Grusvei Lett Fottur
Randsfjordbanen åpnet mellom Hokksund og Randsfjord i 1868 og var opprinnelig 87 kilometer lang. I dag er de siste to kilometerne av sporet revet og gjort om til en gruslagt gang- og sykkelsti.
Randsjordbanen. Foto: Erlend Garåsen
Randsjordbanen. Foto: Erlend Garåsen
Jevnaker har faktisk to nedlagte jernbanestasjoner. Jevnaker stasjon ligger i nærheten av Hadeland Glassverk på østsiden av sentrum og ble åpnet i 1909 samtidig med Bergensbanen. Randsfjord stasjon åpnet i 1868 og ligger nordvest for sentrum, rett til høyre etter brua over Randselva. Stasjonsskiltet henger fortsatt på veggen, «Randsfjord. H.o.h. 141,4 m». Den blå bygningen er egentlig en tidligere jernbanebolig, for den opprinnelige ble oppført i sveitserstil og brant ned i 1887.

Styggdal holdeplass
Den gruslagte turveien starter på andre siden av krysset, omtrent hundre meter sør for stasjonen. Du får fin utsikt ned til Randselva mens du vandrer i de slake svingene til den tidligere Randsfjordbanen. Du krysser veien under en bro og passerer området hvor Styggdal holdeplass tidligere lå. Deretter beveger du deg inn i et mer avsideliggendes område.

Kistefos museum
Turveien ender ved Bergermoen industripark. Herfra ligger sporet intakt, så du må enten snu eller ta til høyre opp den lille bakken hvis du vil fortsette. Kistefos museum med skulpturparken ligger 2,5 kilometer unna og kan være en fin avslutning på turen. Følg i så fall første vei til venstre til den krysser både Randsfjordbanen og E16. Det er skiltet til Kistefos fra bensinstasjonen.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Buss 200 fra Oslo Bussterminal til Hønefoss og buss videre til Jevnaker rutebilstasjon. Vy kjører direktebuss fra Oslo bussterminal til Jevnaker om helgene i høysesongen. Bergensbanens tog stopper på Hønefoss stasjon.