Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Tinfos Papirfabriks jernbane / «Linna» til VerdensarvsenteretTurtips

«Linna» til Verdensarvsenteret

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
1 km 1 time Sti Lett Fottur
Fra Tinnå bru i Notodden kan du følge traseen til Tinfos Papirfabriks jernbane opp til Verdensarvsenteret. Turveien er en kilometer lang, og du vil passere mange spennende kulturminner underveis.
Tinfos Papirfabriks jernbane. Foto: Erlend Garåsen
Tinfos Papirfabriks jernbane. Foto: Erlend Garåsen
Tinfos Papirfabriks jernbane ble anlagt rundt 1900 for å frakte tømmer og tremasse mellom fabrikken og dampskipskaia i Notodden. I dag er jernbanetraseen er flott turvei som følger elva Tinnåa tett fra Heddalsvegen og opp til Øvre Tinfos, hvor du finner Verdensarvsenteret. På veien passerer du kraftstasjonen Tinfos II, en tømmerrenne og flere andre kulturminner.

Vernede strømmaster
Stien starter i Heddalsvegen der brua krysser Tinnåa. Legg merke til de to vernede strømmastene på brua. Disse fulgte opprinnelig jernbanen opp til den første kraftstasjonen fra 1901, Tinfos I. Kraftverket produserte strøm til Birkelands forskning på fremstilling av salpetersyre og kalksalpeter, som senere ble til industrieventyret Norsk Hydro.

Tinfos II
Etter en kilometer passerer du den rosa, borgaktige bygningen til Tinfos II fra 1912. På veggen henger det en informasjonstavle om kraftstasjonen og den 900 meter lange Holtakanalen, som ble bygget for å gi et større fall inn til turbinene. De runde steinene som ligger langs veien er gamle slipesteiner. De ble brukt til å slipe trekubber for å produsere tremasse.

Tinfos Papirfabrik
Rett bortenfor ligger den hvite administrasjonsbygningen til papirfabrikken fra 1908. Jernbanesporet krysset tidligere brua over elva til venstre. Under brua ligger den fire kilometer lange tømmerrenna fortsatt godt bevart. Renna ble bygget for å lede tømmeret forbi den oppdemmede kanalen som følge av kraftutbygging.

Verdensarvsenteret
Bygningen til venstre, etter du har krysset elva, er den første kraftstasjonen, Tinfos I. Til høyre ligger Sliperihallen fra 1898. Det var her tremassen ble produsert med slipesteinene. Telemarksgalleriet og Verdensarvsenteret finner du også i den gamle bygningen. Her formidles historien om lysbueovnen og mineralgjødsel, viktige oppfinnelser som la grunnlaget for etableringen av Norsk Hydro i 1905. Senteret holder åpent hele året, men har stengt om mandager utenfor sommersesongen.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Vy Lokaltog 52 (Notodden–Porsgrunn) til Notodden eller ekspressbuss (NW180 og VY1) fra Oslo bussterminal.