Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Holmenkollbanen / TryvandsbanenTurtips

Tryvandsbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
1 km 1 time Grusvei Lett Fottur
Fra Frognerseteren stasjon kan du følge en kilometer av traseen til Tryvandsbanen på grusvei. Jernbanestrekningen ble brukt til å frakte gods under byggingen av radiostasjonen og antennemastene.
Tryvandsbanen. Foto: Erlend Garåsen
Tryvandsbanen. Foto: Erlend Garåsen
Følg stien langs vestsiden av sporet til Holmenkollbanen fra Frognerseteren stasjon. Etter 250 meter kan du fortsette i den tidligere jernbanetraseen. Tryvandsbanen åpnet i 1916 og var opprinnelig navnet på jernbanestrekningen mellom Besserud og Tryvannshøgda stasjon. Endestasjonen ble aldri bygget, men det kjørte godstog opp til Tryvann for å frakte tungt utstyr under oppføringen av både radiostasjonen og antennemastene. Sporet ble revet i 1939 og traseen er i dag turvei.

Fjellskjæringer
Stigningen er moderat de første 500 meterne. Du passerer flere områder hvor fjellet har blitt skjært ut for å gi plass til jernbanen. Etter en skarp venstresving vil du få øye på antennemasten. Tidligere stod det flere på Tryvannshøgda, og det første ble ført opp i 1918 av Telegrafverket.

Øvresetertjern
Du får fin utsikt ned til Øvresetertjern og byen før traseen går bratt opp og munner ut i Tryvannsveien. Tryvandsbanen fortsatte opp til Tryvannshøgda på vestsiden av veien i skogen. Selv om jernbanen er nedlagt, ønsker flere lokalpolitikere i Oslo å forlenge Holmenkollbanen opp til Tryvann. Forlengelsen har tidligere blitt kostnadsberegnet til 150 millioner, noe Ruter har frarådet grunnet lavt trafikkgrunnlag på hverdager.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Holmenkollbanen (T-banens linje 1) til Frognerseteren.