Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Ofotbanen / Ofotbanen og RallarveienTurtips

Ofotbanen og Rallarveien

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
15 km 4 timer Grusvei, Sti Middels Fottur
Reiser du med tog på Ofotbanen til riksgrensen, kan du gå Norge på tvers tilbake igjen. Både Arctic Train og Vy har avganger fra Narvik stasjon.
Turgåere langs Rallarvegen. Foto: Erlend Garåsen
Turgåere langs Rallarvegen. Foto: Erlend Garåsen
Du kan gå Norge på tvers ved å følge den historiske Rallarveien langs Ofotbanen. Ta toget fra Narvik til riksgrensen og vandre den spektakulære anleggsveien tilbake til Rombaksbotn – den tidligere rallarbyen innerst i Rombaksfjorden. Fra juni til oktober går det båttransport fra Rombaksbotn videre mot Narvik.

Ofotbanen
Ofotbanen er den nordligste jernbane i Norge med persontrafikk. Den 42 kilometer lange jernbanestrekningen går fra Narvik stasjon til riksgrensen gjennom 20 tunneler med spektakulær utsikt til fjord og fjell. Jernbanen fortsetter som Malmbanan til Luleå i Sverige.

Rallarveien
Tar du toget til Bjørnfjell eller Riksgränsen, kan du gå Norge på tvers ved å vandre den historiske Rallarveien tilbake til Rombaksbotn. Anleggsveien ble oppført på slutten av 1800-tallet under byggingen av Ofotbanen. I Rombaksbotn, innerst i Rombaksfjorden, anla rallarene sin en egen by. På det meste bodde det 500 mennesker i byen, men i dag står kun hustuftene igjen.

Lokomotivstall
Fra Bjørnfjell stasjon, omtrent to kilometer vest for riksgrensen, er Rallarveien skiltet fra sørsiden av stasjonen. Starter du fra Riksgrånsen i Sverige, passerer du restene etter den gamle lokstallen. Her stod opptil ti damplokomotiver parkerte. Ruinene, som står i en halvsirkel, er et flott fotomotiv.

Nordalsbrua
Fra Bjørnfjell stasjon går Rallarveien i et lett terreng med et underlag av grus. Etter omtrent fire kilometer ankommer du Søsterbekk. Ta stien til høyre om du vil ta en avstikker opp til den lille stasjonsbygningen til Søsterbekk holdeplass. Her skiller sporet seg i to, hvorav den eldste delen går over den høye Nordalsbrua som du vil passere langs Rallarveien. Brua ble oppført etter et krav fra norske forsvarsmyndigheter, og den skulle sprenges hvis Russland invaderte Nord-Norge.

Stupbratt
Rallarveien videre kan være litt utfordrende å følge. Nå må du gjennom et stupbratt og rasutsatt parti, men til gjengjeld får du spektakulær utsikt over Norddalen. Ofotbanen følger deg på nedsiden av veien, men stort sett gjennom tunneler og rasoverbygg. På veien passerer du også en praktfull foss.

Rombaksbotn
Du må krysse jernbanelinja og fortsatte på den bratte stien ned fjellsiden. På veien passerer du den gamle vokterboligen før du krysser Hunddalselva. Veien til venstre etter brua leder opp til Katterat stasjon. Ta derfor til høyre og følg stien nedover til du krysser Rombakselva i bunnen av dalen. Rallarveien fortsetter som skogsti og krysser Søsterbekken før du ankommer Rombaksbotn. Her finner du flere hustufter på den åpne plassen, blant annet ruinene etter Spears bakeri.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Tog med Vy eller Arctic Train fra Narvik til Bjørnfjell eller Riksgränsen stasjon. Ønsker du en kortere tur, kan du hoppe av på Katterat eller Søsterbekk stasjon.

Hjemreise
Båttransport fra Rombaksbotn til Sildvik og buss til Narvik bestilles av Narvik Mountain Lodge. Du kan også kjøpe pakketur med Arctic Train med båttransport til Narvik inkludert i prisen.