Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Lillesand–Flaksvandbanen / Lillesand–Flaksvandbanen fra EikelandTurtips

Lillesand–Flaksvandbanen fra Eikeland

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
9 km 3 timer Grusvei, Sti Middels Fottur
Nord for Eikeland kan du følge Lillesand–Flaksvandbanen som en idyllisk skogsti opp til Tveide stasjon. Den gamle jernbanetraséen fortsetter som grusvei til Birkeland og videre som sykkelvei til endestasjonen ved Flakksvann.
Lillesand–Flaksvandbanen. Foto: Styrkar Braathen
Lillesand–Flaksvandbanen. Foto: Styrkar Braathen
Selv om Lillesand–Flaksvandbanen ble lagt ned allerede i 1953, er det mulig å følge store deler av traseen i naturskjønne omgivelser. Fra Skjerpe går den som en skogsti langs Moelva frem til Tveide hvor den gamle stasjonsbygningen ligger. Fra Tveide fortsetter traseen som grusvei frem til Birkeland og som gang- og sykkelvei videre til Flaksvatn stasjon.

Historiske tavler
Du kommer deg inn på jernbanetraseen ved å krysse Moelva over broen, som ligger rett sør for kommunegrensa mellom Lillesand og Birkenes. Stien følger elva tett. Langs traseen kan du finne rester etter både skinner og sviller. Omtrent halvveis til Tveide er det satt opp historiske tavler festet til fjellveggen. Her kan du blant annet se en kopi av et aksjebrev, for det var ved aksjetegning at Lillesand–Flaksvandbanen ble finansiert.

Tveide stasjon
Når du nærmer deg Tveide, krysser du Moelva over en åtte meter lang jernbanebru. Stien vil ende ut i gang- og sykkelstien. Følg denne 200 meter og ta til venstre når du ankommer et kryss. Deretter følger du Tveidevegen helt til du ser en liten, rød stasjonsbygning på høyre side av veien. Tveide stasjon er en av de tre gjenværende stasjonsbygningene til Lillesand–Flaksvandbanen, og langs bygningen finner du også noen meter med jernbaneskinner.

Kippsporet
Følg grusveien videre til høyre for stasjonen. Traseen vil fortsette i en lang bue høyt oppe i terrenget. Til venstre vil du få øye på en lang mur, som er bygget opp under veien. Her måtte dalen fylles opp for jernbanen. Etter en stund vil du komme frem til «Kippsporet». Dette var det høyeste punktet på Lillesand–Flaksvandbanen.

Birkenes stasjon
Traseen kan være litt vanskelig å følge når du nærmer deg Birkeland og kommer inn på fylkesveien. Følg veien mot Birkeland og ta av på gang- og sykkelstien til høyre rett før du ankommer den skiltede avkjørselen til sentrum og Åmli. Du går nå på et gammelt sidespor, som ledet opp til Birkeland stasjon. På veien vil du passere et stort damplokomotiv. Dette er en kopi i normal størrelse av «Flaksvand», ett av Lillesand–Flaksvandbanens lokomotiver. Birkeland stasjon lå omtrent der kafeen til det nedlagte hotellet ligger i dag.

Flaksvatn stasjon
Gå tilbake til krysset og følg gang- og sykkelstien videre langs fylkesveien. Når veien går i en stor sving i bunnen av en bakke rundt vannet, tar du av til høyre og følger sykkelstien. Deretter tar du til venstre og følger den skiltede sykkelruta til Kristiansand. Sykkelveien videre er en del av den gamle jernbanetraseen. Etter omtrent 600 meter passerer du et hvitt hus med to etasjer. Dette var opprinnelig Flaksvatn stasjon.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst buss
Fra Lillesand kan du ta buss 133 mot Birkeland til Øvre Eikeland. Denne går annenhver time, men noe sjeldnere på søndager. Merk at bussen går fra holdeplassen Lillesand viadukten og ikke sentrum. Når du skal tilbake til Lillesand, er det enklest å gå tilbake til Birkeland og ta buss 133 tilbake derfra. Stoppet heter Birkeland Tomta og ligger utenfor gatekjøkkenet i sentrum. Merk at buss 36 også går direkte til Kristiansand hver time.

Adkomst bil
Kommer du i retning fra Oslo, tar du av E18 i Storemyr-krysset og følger skiltene mot Birkeland. Følg Fylkesvei 402 nesten 12 kilometer til du ser en åpen plass til høyre rett sør for kommunegrensa. Her kan du parkere. Når du skal tilbake til bilen etter endt tur, kan du ta buss nummer 133 mot Lillesand til Øvre Eikeland.

Sponsor: