Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Sperillbanen / Geocaching på SperillbanenTurtips

Geocaching på Sperillbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
1 km 1 time Sti Lett Fottur
Ved Bergsund i Ringerike kan du utforske de to jernbanetunnelene på Sperillbanen. Langs stien i jernbanetraseen finner du hele tre geocacher – små bortgjemte bokser du kan finne med GPS.
Stueberget tunnel. Foto: Erlend Garåsen
Stueberget tunnel. Foto: Erlend Garåsen
Sperillbanen var en sidelinje til Randsfjordbanen som gikk mellom Hen og Finsand i Ringerike. Passasjertrafikken på den 24 kilometer lange strekningen ble lagt ned allerede i 1933, kun syv år etter åpningen. Skinnegangen ble revet på 1960-tallet, men allikevel finnes det flere rester etter jernbanen. I tillegg til stasjonsbygningene på Finsand og Hallingby, er to jernbanetunneler og flere broer bevarte. Ved Bergsund kan du følge en kilometer av Sperillbanen som sti og utforske de to tunnelene. Hvis du driver med geocaching, kan du finne hele tre cacher langs den korte ruta.

Stueberget tunnel
Turen starter i enden av Kirsebærveien. Bak garasjen finner du jernbanetraseen og Stueberget tunnel. Du trenger ingen lykt, for tunnelen er bare 43 meter lang. Her ligger den første geocachen gjemt. Traseen fortsetter over en kort jernbanebro hvor den andre cachen skal ligge. Selv om det er høyt ned, er broen trygg og solid.

Bergsund tunnel
Fortsett nesten en kilometer til du kommer frem til Bergsund tunnel. Denne er 598 meter lang og bekmørk, så her går du inn på eget ansvar. Tunnelen brukes i dag som potetlager av Forsvaret og er stengt for gjennomgang. Ved tunnelåpningen ligger også den siste cachen.

Somma stoppested
Bergsund rasteplass ligger på nedsiden av traseen, og du kommer deg ned ved å følge den bratte krøtterstien. Du kan også gå tilbake til garasjen og forsøke å følge traseen videre til Somma. Den første delen har rast ut og kan være vanskelig å følge. Etter hvert fortsetter traseen som grusvei du kan følge en kilometer til Somma stoppested.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Kjører du E16 nordover, tar du av til høyre på Åsterudveien fem minutter etter du har passert Hallingby. Dette er første avkjørsel før Bergsund rasteplass. Ta til venstre på Kirsebærveien og følg denne til enden. Jernbanetraseen fortsetter som sti bak garasjen. Alternativt kan du starte i motsatt ende fra rasteplassen. Du må klatre opp skråningen for å finne Sperillbanen. Du kan også ta buss 232 fra Hønefoss til Hvitmyrveien holdeplass.