Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Holmestrand–Vittingfossbanen / Nedstigningen til HvittingfossTurtips

Nedstigningen til Hvittingfoss

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
2 km 1 time Grusvei Lett Fottur
For å klare den bratte nedstigningen til Hvittingfoss, ble Holmestrand–Vittingfossbanen lagt i en lang sløyfe. Dette partiet er i dag en spennende turvei med fin utsikt til Lågendalen. Du starter på en skogsvei langs en fjellhylle og fortsetter i et idyllisk jordbruksområde.
Utsikt til Lågendalen. Foto: Erlend Garåsen
Utsikt til Lågendalen. Foto: Erlend Garåsen
Fylkesveien er lagt over store deler av Holmestrand–Vittingfossbanen mellom Hof og fylkesgrensa. På nedstigningen til Hvittingfoss, finner du jernbanetraseen godt bevart som skogsvei til venstre. Den kan du følge tre kilometer gjennom et vakkert område med spektakulær utsikt til Lågendalen.

Bratt parti
Den første kilometeren følger fjellsiden tett i et svært kupert område. Deretter fortsetter traseen som grusvei i et idyllisk jordbrukslandskap. Rett før du passerer den første gården til venstre, vil du se en stor oppslagstavle. Her kan du se eldre bilder av den smalsporede jernbanen og lese deg opp på historien.

Hvittingfoss stasjon
Turen fortsetter på en gårdsvei som leder ut i Gulliveien etter en kilometer. Holmestrand–Vittingfossbanen gikk opprinnelig tvers gjennom gården og ut i åkeren, så du bør nok ta til høyre og følge Gulliveien videre mot sentrum. Veien ender ut omtrent der Hvittingfoss stasjon lå. Dessverre brant stasjonsbygningen ned til grunnen i 2013, så det eneste gjenværende er jernbanebrua over til Hvittingfoss Brug, som ligger en kilometer sør for sentrum.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Følg Fylkesvei 32 fra Sundbyfoss mot Hvittingfoss. Etter at du har passert fylkesgrensa til Viken, begynner nedstigningen. Ta til venstre opp grusveien rett før den krappe høyresvingen. Her kan du også parkere.