Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Vestfoldbanen / Vestfoldbanen til Galleberg stasjonTurtips

Vestfoldbanen til Galleberg stasjon

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
3 km 1 time Grusvei Lett Fottur
Tre kilometer av Vestfoldbanen mellom Gutu og Galleberg er omgjort til turvei. Strekningen ble lagt ned etter at nytt dobbeltspor åpnet mellom Kobbervik og Holm i 2001. Turen går gjennom et vakkert ravinelandskap og ender ved Galleberg stasjon.
Gamle Vestfoldbanen. Foto: Erlend Garåsen
Gamle Vestfoldbanen. Foto: Erlend Garåsen
Du finner traseen til venstre etter du har krysset jernbanebrua i Gutugata. Stien går langs det nye dobbeltsporet et stykke på en opphøyd rygg med flott utsikt ned til elva Bremsa. Landskapet er ganske spesielt med alle de mange gropene du passerer. Bremsa var en viktig elv for skogsindustrien. Det ble bygget tømmerrenne på vestsiden av elva for å fløte tømmeret forbi den strie Gutufossen. Det finnes fortsatt enkelte rester etter renna.

Gammelt sidespor
Etter halvannen kilometer krysser du det nye dobbeltsporet under en lang bro. Deretter må du selv over en liten bro som er lagt over Bremsa, men se til venstre før du passerer den. Da vil du se restene etter sidesporet som ledet bort til en lagerplass for tømmer. Her ble tømmeret dratt opp av en kjerrat og fraktet videre med jernbanen. Sidesporet var i bruk frem til 1949, da Vestfoldbanen ble lagt om fra smalt til bredt spor.

Galleberg stasjon
Du ankommer Galleberg stasjon etter en kilometer. Stasjonen mistet persontrafikken i 1973 og lagt ned fem år senere. I dag fungerer den hvite stasjonsbygningen som et bolighus. Perrongen og godshuset er fortsatt bevart. Traseen videre er temmelig gjengrodd og ender i dagens jernbanespor.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Ta av på Gutugata fra gamle E18 mellom Sande og Skoger. Etter du har krysset jernbanen over brua, ser du turveien til venstre.