Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Losbylinja / Rusletur på LosbylinjaTurtips

Rusletur på Losbylinja

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
5 km 2 timer Grusvei, Sti Lett Fottur
Losbylinja åpnet i 1861 og fraktet trelast fra Østmorksaga til Fjellhamar stasjon. I dag er deler av jernbanetraseen gjort om til en naturskjønn turvei du kan følge ned til Østmorksaga på Losby. Turveien er tilpasset alle brukergrupper, også de med nedsatt funksjonsevne.
Benk langs Losbylinja. Foto: Alexander Vestrum
Benk langs Losbylinja. Foto: Alexander Vestrum
Losbylinja var en åtte kilometer lang sidelinje til Hovedbanen, som gikk mellom Fjellhamar stasjon og Losby. Jernbanen åpnet i 1861 og ble brukt til å frakte trelast fra Østmorksaga. På 1960-tallet ble jernbanetraseen gjort om til turvei. I dag kan du bruke jernbanen som turvei om sommerhalvåret og skiløype om vinteren.

Turvei for alle
Turveien starter fra Sørlihavna og følger store deler av jernbanetraseen frem til ruinene etter Østmorksaga. Grusveien er tilpasset rullestolbrukere og følger Losbyelva tett gjennom den frodige dalen. Flere benker er satt opp langs den lyssatte turveien. Jernbanetraseen fortsetter over golfbanen når du nærmer deg Losby gods, så her må du følge grusveien opp til Losby besøksgård i stedet. Du kan ta deg en pause i gårdskafeen hvis du vil eller spise en bedre lunsj på Losby gods, som ligger et par hundre meter bortenfor.

Jernbaneskinner
Turveien fortsetter på østsiden av Losby gods langs golfbanen. Når du passerer en rød, avlang bygning etter 800 meter, finner du igjen jernbanetraseen på baksiden. Følg jernbanetraseen de siste hundre meterne ned til Østmorksaga. Her er flere meter med skinnegang bevart. Om traseen er for gjørmete, kan du følge den parallelle grusveien ved siden av, og denne er også anbefalt for bevegelseshemmede og barnevogn.

Østmorksaga
Den store bygningen som stod ved Østmorksaga er revet, men vasshjulet er restaurert. Det er bygget en solid rampe opp til vasshjulet, og her er det også satt opp en informasjonstavle om trelastindustrien og Losbylinja. Ved Mønevann, omtrent hundre meter unna, ligger det et idyllisk rekreasjonsområde hvor det finnes toaletter og benker.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Nærmeste bussholdeplass er Sørlihavna. Rute 110 går direkte fra Oslo busstermi­nal. Kommer du med bil fra Oslo, tar du av mot Sørli på Strømsveien. Fortsett rett frem i rundkjøringen og ta til venstre i neste kryss. Losbylinja krysser veien her over gangfeltet. Det finnes en stor parkeringsplass i nærheten.