Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Madmoderen Bergværks Aktieselskabs jernbane / Topptur til Matmora langs bremsebanenTurtips

Topptur til Matmora langs bremsebanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
7 km 3 timer Asfalt, Grusvei, Sti Middels Fottur
På Austvågøya i Lofoten kan du vandre i en nedlagt jernbanetrasé og ta en avstikker opp til fjelltoppen Matmora. Jernbaneanlegget ble åpnet i 1905 og fraktet malm ned fra gruvene i fjellet til utskipningskaia Lastepladsen.
Bremsebanen. Foto: Erlend Garåsen
Bremsebanen. Foto: Erlend Garåsen
Fra Jorden, innerst i Vatnfjorden på Austvågøya, kan du følge fem kilometer av den smalsporede jernbanen til utskipningskaia sør for Laukvika. Jernmalmen ble fraktet ned fra Matmora til Jorden ved hjelp av bratte bremsebaner og transportert videre med damptog til Lastepladsen. Du kan ta en avstikker opp til Matmora ved å følge stien langs en av bremsebanene.

Bratt avstikker
Turen starter halvannen kilometer nord for Sandsletta camping. Rett etter en lang sving, kan du parkere og følge skogsveien til høyre. Når veien flater ut etter en kilometer, har du ankommet omlastingsstasjonen Jorden. Du kan tydelig se rester etter bremsebanetraseen til høyre. Rett før traseen ender ut i hovedveien, vil du se stien opp til Matmora. Ruta er skiltet og bratt. Etter et par hundre meter flater terrenget ut og stien vil fortsette i traseen til en av bremsebanene opp Rangeldalen. Jernbaneanlegget bestod av tre slike bremsebaner. Den siste, som leder opp til toppen (788 moh.), har en stigning på hele 639 promille. Du vil passere gruveåpningene på veien opp til toppen.

Lastepladsen
Når du kommer ned fra fjellet, kan du fortsette langs jernbanetraseen til Lastepladsen. I krysset, der traseen ender ut i fylkesveien, stod en av jernbanens to lokomotivstaller. Fylkesveien er dessverre lagt over deler av jernbanen, men etter en kilometer kan du ta av til venstre og følge resten av traseen som grusvei. Vær oppmerksom på at jernbanen fortsetter til høyre i et nytt kryss etter halvannen kilometer. Du kan tydelig se svilleavtrykk på bakken de siste hundre meterne frem til utskipningskaia. På Lastepladsen står det igjen en jernbanevogn og rester etter flere av bygningene som gruveselskapet førte opp.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Følg E10 16 kilometer nordover fra Svolvær til Vestpollen. Ta til venstre mot Laukvik og følg fylkesveien tolv kilometer. Du finner turveien til høyre halvannen kilometer etter at du har passert Sandsletta camping.