Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Skotfoss Bruks jernbane / SkotfosstienTurtips

Skotfosstien

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
4 km 1 time Sti Lett Fottur
Skotfosstien er en idyllisk kultursti i Skien som både starter og ender ved Løveid sluser. Deler av stien er lagt over jernbanetraseen som fraktet papirprodukter fra Skotfoss bruk til utskipningskaia på Røråsen.
Skotfoss Bruks jernbane. Foto: Erlend Garåsen
Skotfoss Bruks jernbane. Foto: Erlend Garåsen
Skotfosstien er fire kilometer lang og følger jernbanetraseen til Skotfoss Bruks jernbane. Den halvannen kilometer lange jernbanen åpnet i 1892 og ble den aller første i Skandinavia som ble elektrifisert. 15 informasjonstavler er satt opp langs den kulturhistoriske rundløypa, som både starter og ender ved Løveid sluser.

Skotfoss Bruks jernbane
Etter du har fulgt kanalen et stykke vestover, krysser du den og følger stien videre inn i skogen forbi en gammel kullmile. Stien fortsetter forbi den gamle papirfabrikken ved Skotfoss frem til en barnehage. Herfra kan du vandre i den gamle jernbanetraseen langs elva. Du passerer flere informasjonstavler om bruksbanen med bilder og morsomme historier.

Utskipningskaia på Røråsen
Jernbanetraseen ender ved Røråsen. Her ble papirrullene lastet om på lektere og fraktet videre ut i verden. Du kan ta en avstikker for å se på noen gamle gravrøyser eller fortsette videre på nordsiden av Røråsen tilbake til Skotfoss. Skotfosstien svinger bortom de gamle funksjonærboligene før den ender ved slusene hvor du startet. Hva med å forlenge turen til Dalen på Telemarkskanalen? Om sommeren stopper kanalbåtene her, og på veien opp vil du passere hele 18 sluser.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Fra Skien er det skiltet til Skotfoss langs Fv. 357. Kommer du fra Bø, tar du av fra Rv. 36 til Åfoss. Følg skiltene til Åfoss og fortsett på Rambergvegen til den krysser Skotfossen på en smal vei. Det går buss hver time til Skotfoss fra Landmannstorget i Skien.