Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Arvedalslinja / Arvedalslinja til Falkbergets rikeTurtips

Arvedalslinja til Falkbergets rike

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
9 km 3 timer Grusvei, Sti Middels Fottur
Turen opp Arvedalslinja bringer deg til Nordgruvefeltet og Johan Falkbergets rike. Du passerer gården til forfatterens dikterstue og andre spennende kulturminner. Du kan også ta en avstikker til Christianus Sextus – gruva hvor Falkberget jobbet fra han var barn.
Lasterampa ved Brekket. Foto: Erlend Garåsen
Lasterampa ved Brekket. Foto: Erlend Garåsen
I 1886 åpnet Arvedalslinja som en sidelinje til Rørosbanen fra Tyvold stasjon til Kongens gruve utenfor Røros. Jernbanen var ni kilometer lang og fraktet kobbermalm og svovelkis ned fra gruvene i Nordgruvefeltet. På Tyvold stasjon ble malmen lastet om og fraktet videre med tog på Rørosbanen til Trondheim. I dag er jernbanetraseen gjort om til en flott turvei med jevn stigning opp til Nordgruvefeltet.

Rugldalen stasjon
Turen starter fra Rugldalen, tidligere Tyvold stasjon. De to første kilometerne av traseen går på grusvei opp til Ratvolden. Her kan du følge den skiltede veien ned til Johan Falkbergets dikterhjem som en liten avstikker. Arvedalslinja fortsetter som skogsvei, og du får fin utsikt til Ruglsjøen mens du fortsetter oppover traseen.

Brekket stasjon
Etter noen kilometer passerer du en stor lasterampe til venstre. Dette er restene etter Brekket stasjon. Her måtte bremsene på jernbanevognene aktiveres, for stigningen opp til dette brekkpunktet var på hele 40 promille. Stien du ser til høyre leder opp til gruva Christianus Sextus. Her ble svovelkis fraktet med hest og slede til Brekket og fraktet videre på Arvedalslinja. Da Arvedalslinja ble lagt ned i 1910, ble kisen fraktet med taubaner ned til Harborg stasjon på Rørosbanen i stedet.

Vandre på Mars
Etter et par kilometer kommer du til et veikryss. Tar du til høyre ender du opp ved Christianus Sextus. Fortsett derfor rett frem på jernbanebrua over elva Orva. Fra brua får du fin utsikt over idylliske Orvsjøen, som dessverre er sterkt forurenset med tungmetaller etter gruvedriften. Jernbanetraseen fortsetter en kilometer og ender nedenfor det tidligere flotasjonsverket. Hvis du tar første vei til høyre og går opp bakken til parkeringsplassen, kan du lese om gruvehistorien på informasjonstavla som er satt opp. Det er spennende å vandre rundt i Nordgruvefeltet, og det rødlilla landskapet gir deg en følelse av å vandre på Mars!
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Buss fra Røros eller Trondheim til Rugldalen stasjon. Kommer du med bil, følger du skiltene til Falkberget/Ratvolden.