Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Vammabanen / Vammalinna til GlommaTurtips

Vammalinna til Glomma

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
6 km 2 timer Asfalt, Grusvei Lett Fottur
Vammabanen var en seks kilometer lang industribane fra Askim til Vamma kraftverk. I dag er store deler av traseen omgjort til en idyllisk turvei med grusdekke. Det finnes flere benker ved kraftstasjonen med flott utsikt til Vammasjøen.
Vammalinna. Foto: Erlend Garåsen
Vammalinna. Foto: Erlend Garåsen
Vammabanen åpnet i 1910 og ble bygget for å transportere tunggods under oppføringen av Vamma kraftstasjon. Sidebanen grenet ut fra Østre Linje i Askim og var nesten seks kilometer lang. I 1961 ble den nedlagt og senere gjort om til turvei.

Kronglete start
Følg gang- og sykkelveien østover langs jernbanen fra Askim stasjon. Kryss gangbroen ved rundkjøringen og hold til venstre. Følg Sommerrogata opp bakken og ta til høyre på Løkenveien. Deretter følger du Kortveien til venstre til den ender ut i Linjeveien. Som navnet tilsier går du nå i den nedlagte traseen. Hold til venstre på grusveien etter et par hundre meter slik at du ikke havner i en hage.

Vammalinna
Følg gang- og sykkelstien langs Katralveien en kilometer til du krysser E18 over broen. Herfra fortsetter traseen som turveien «Vammalinna» til høyre. Du går nå på den vakreste delen av jernbanestrekningen i et avskjermet og idyllisk område gjennom skog og åpne landskap.

Vammatoppen
Etter en kilometer ender turveien ut i fylkesveien. Vammabanen fortsetter til høyre på den asfalterte Svenskebyveien etter et par hundre meter. Den går gjennom noen fjellskjæringer opp til Vammatoppen hvor flere meter med jernbaneskinner har blitt tilbakelagt av Askim historielag. Herfra må du ta til venstre og følge skiltene ned til Vamma kraftverk. Dette partiet var det bratteste på Vammabanen. Du kan krysse Glomma over kraftstasjonens demninger. På andre siden finnes det flere benker med fin utsikt til Vammasjøen.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Lokaltog (Skøyen–Oslo S–Mysen–Rakkestad) til Askim. Kommer du med bil, finnes det gode parkeringsmuligheter ved jernbanestasjonen.