Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Valdresbanen / Sykkeltur på ValdresbanenTurtips

Sykkeltur på Valdresbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
18 km 1 time Asfalt Lett Sykkeltur
Mellom Bjørgo og Fagernes er sporet revet og gjort om til en 18 kilometer lang sykkelvei. Gamle jernbaneskilt er bevarte langs traseen og flere stasjonsbygninger passeres. Fra Bjørgo går turen stort sett i nedoverbakker.
Valdresbanen. Foto: Erlend Garåsen
Valdresbanen. Foto: Erlend Garåsen
Bjørgo er i dag endestasjonen på Valdresbanen, for resten av sporet er revet og gjort om til sykkelvei. Turen til Fagernes gjør du unna på en time, for du vil stort sett sykle i nedoverbakker.

Aurdal stasjon
Fra Bjørgo går sykkelveien slakt nedover gjennom noen fjellskjæringer og vil krysse E16 etter en kilometer. Traseen fortsetter på andre siden av veien i et avskjermet område. Du vil passere Aurdal stasjon etter fire kilometer. Ekspedisjonsbygningen brant ned i 1999, men ei informasjonstavle har blitt satt opp langs sykkeveien med et eldre bilde av stasjonen.

Leira stasjon
Valdresbanen vil følge E16 tett et godt stykke. Etter syv kilometer vil du passere Leira stasjon. Frem til 2002 var dette endestasjonen etter at sporet ble revet mellom Leira og Fagernes i 1991.

Vakkert parti
Etter du har passert sentrum av Leira, vil jernbanetraseen følge Strondafjorden tett. Sett deg gjerne ned for å nyte den vakre utsikten når sykkelveien runder neset. Tidligere krysset Valdresbanen fjellet i en 80 meter lang tunnel, men denne ble sprengt vekk i 1991 for å gjøre bedre plass til veien.

Fagernes stasjon
Fortsett på gang- og sykkelstien forbi bensinstasjonen. Etter et par hundre meter vil du se en hvit bygning til høyre hvor det står utstilt en liten skiftetraktor. Du har nå ankommet Fagernes stasjon.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Nor-Way bussekspress bringer deg direkte til Bjørgo fra både Oslo og Bergen. Du kan ta sykkelen med deg på bussen hvis det er ledig plass, og det koster en barnebillett. Bussen fra Bergen kjører innom Lillehammer og Gjøvik på veien. Kommer du med bil, tar du av til høyre på Stasjonsgoto fra E16 når du ankommer Bjørgo.

Hjemreise
Nor-Way bussekspress kjører direkte fra Fagernes til både Oslo og Bergen via Lillehammer og Gjøvik.