Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Grimstadbanen / Grimstadbanen langs RoreTurtips

Grimstadbanen langs Rore

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
5 km 1 timer Grusvei Lett Fottur
Strekningen langs Rorevannet er den mest bevarte delen av Grimstadbanen. Fra Fjære kan du følge jernbanetraseen som en flott turvei langs det idylliske Rorevannet. Turen ender ved Roresand stoppested hvor restene etter plattformen fortsatt er synlig.
Grimstadbanen langs Rore. Foto: Erlend Garåsen
Grimstadbanen langs Rore. Foto: Erlend Garåsen
På slutten av 1800-tallet ble det drevet tømmerfløting på Rorevannet. For å effektivisere tømmertransporten videre ned til Grimstad, ble jernbanen lagt i en lang sløyfe langs vannet. Dette partiet er i dag en populær turvei og tilrettelagt for flere brukergrupper.

Bortgjemt start
Det kan være litt vanskelig å finne starten på turveien, for den begynner i en skarp sving rett før Fjæreveien krysser Sævelibekken. Mellom to betonggriser går det en smal sti gjennom en liten skog. Traseen fortsetter som gårdsvei langs idylliske Holletjern hvor det er satt opp en benk med fin utsikt til vannet.

Fjære holdeplass
Du vil krysse Tauleveien etter 700 meter. Rett før krysset lå Fjære holdeplass som kun bestod av en kort plattform med venteskur. Jernbanetraseen vil fortsette som en godt opparbeidet grusvei helt frem til Roresand.

Rorevannet
Traseen vil gjøre en stor venstresving og følge Rorevannet tett de neste to kilometerne gjennom flere fjellskjæringer. Hvis du vil ta en avstikker, kan du følge lysløypa til venstre opp til Dømmesmoen og besøke hagebruksmuseet. Her finnes det også en kafé, og museet hevder de har Grimstads beste vafler og sveler. På veien vil du passere Rosholttjernet hvor du kan bade. Rore er nemlig drikkevannskilden til Arendal og Grimstad, og derfor kan tjernet være et godt alternativ.

Roresand stoppested
Traseen vil ende ut i den trafikkerte fylkesveien og fortsette som gang- og sykkelsti. Etter et par hundre meter fortsetter jernbanetraseen som grusvei i et avskjermet område. Om geitene beiter ute, kan du jo stoppe for å hilse på dem. Turveien vil ende etter 700 meter. Til venstre i krysset finnes det rester etter plattformen til Roresand stoppested. Det gikk også et sidespor til Resvika ved Roresanden herfra.

Roresanden
Grimstadbanen fortsatte opprinnelig der fylkesveien ligger i dag og endte opp i sentrum etter vel tre kilometer. Det finnes ingen rester etter endestasjonen, men tunnelen som veien går gjennom tilhørte faktisk Grimstadbanen. Om du vil ha en skikkelig fin avslutning på turen, følger du turveien tilbake og tar til venstre på fylkesveien. Roresanden har vært en av Grimstads mest populære strender, men det ble innført baderestriksjoner for noen år siden.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Holletjenna holdeplass er kun operativ i skoledagene, så det enkleste er å ta buss 101 (Eydehavn–Arendal–Fevik–Grimstad) til Vikkrysset som ligger en kilometer unna. Følg skiltene mot Grimstad og ta av på Fjæreveien til du møter på turveien. Ekspressbussene fra Oslo og Stavanger stopper på Øygårdsdalen som ligger nær Roresanden. Kommer du med bil, tar du av avkjørsel nummer 78 på E18 og følger skiltene mot Fjære kirke hvor du kan parkere