Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Ålgårdbanen / Dresin på Ålgårdbanen Figgjo–ÅlgårdTurtips

Dresin på Ålgårdbanen Figgjo–Ålgård

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
3 km 1 timer Jernbanespor Lett Dresin
På Figgjo stoppested kan du leie dresin og sykle tre kilometer sørover mot Ålgård. Turen går gjennom et avskjermet område og langs sørsiden av elva Figgjo.
Figgjo stoppested. Foto: Trond Egil Aasen Bøe/Ålgårdbanens venner
Figgjo stoppested. Foto: Trond Egil Aasen Bøe/Ålgårdbanens venner
Hver søndag fra april til oktober kan du leie dresin av Ålgårdsbanens Venner på Figgjo i åpningstiden (11–17). Du kan velge å sykle tur/retur fra Figgjo til Ålgård eller Foss-Eikeland. Dette turtipset tar for seg strekningen mellom Figgjo og Ålgård.

Levende museum
Figgjo stoppested er mer enn bare dresinutleie. Den hvite ekspedisjonsbygningen fungerer i dag som et museum og inneholder blant annet venterom og ekspedisjonskontor. Faktisk står det to stasjonsbygninger på Figgjo, for ekspedisjonshuset til Foss-Eikeland har nemlig blitt flyttet hit. På sporet står det et skiftetraktor, et minne om godstrafikken på Ålgårdbanen som holdt det gående frem til 1988.

To muligheter
Du bruker nok ikke mer enn 20 minutter på den tre kilometer lange strekningen frem til Ålgård. Skinnegangen har nesten ingen stigning og turen vil nok oppleves lett. Store deler av turen vil gå gjennom et avskjermet område, men den siste kilometeren vil følge Figgjo tett. Du kan også sykle den andre veien til Foss-Eikeland om du vil, og den turen er to kilometer lenger og starter på andre siden av Åslandsbakken siden sporet er brutt.

De Forenede Uldvarefabrikker
Sykkelhjelm får du utlevert på Figgjo, men det kan være lurt at du tar med deg din egen i disse koronatider. Vær forsiktig når du krysser Figvedveien etter 300 meter. Til venstre vil du se de gamle fabrikkbygningene til De Forenede Uldvarefabrikker. Tekstilfabrikken var en av landets største da selskapet ble stiftet og slått sammen med seks andre ullvarefabrikker i 1916. Bedriften var en viktig initiativtaker til byggingen av Ålgårdbanen, for gode transportmuligheter var en forutsetning for fremtidig vekst.

Holdeplass og jernbanebru
Ved neste planovergang bør du stanse og trille dresinen over. Her lå faktisk holdeplassen Figgjo fabrikker som lå i kort avstand til fabrikklokalene. Dessverre finnes det ingen synlige rester etter denne i dag. Neste vei er nok tryggere å krysse, for det gjør du over en 55 meter lang jernbanebro. Betongbrua er faktisk av nyere dato, nærmere bestemt 1986.

Idyllisk parti
Du vil sykle inn i Gjesdal kommune og følge elva Figgjo tett den siste kilometeren frem til skinnene tar slutt. Vær oppmerksom når du krysser Opstadveien, for her bør du også stige av dresinen og trille den over. Det siste partiet langs Berlandshølen er idyllisk. Her vil du få fin utsikt til vann på begge sider av skinnegangen.

Jernbanerestaurant
Sporet ender rett nord for Ålgård sentrum. Her må du løfte dresinen av sporet og snu. Du må gjerne fortsette frem til Ålgård stasjon, men da må du ta beina fatt. Stasjonsbygningen er godt bevart og ligger 300 meter på andre siden av veien for kjøpesenteret. Lokstallen har blitt omgjort til en restaurant og er verdt et besøk, men du bør nok levere dresinen fra deg på Figgjo før du tar deg en matbit.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Det er skiltet til Ålgårdbanen fra E39, både hvis du kommer fra Stavanger eller sørfra. Det er parkeringsplasser ved stasjonen. Hvis du vil reise kollektivt, kan du ta buss nummer 23 mot Ålgård/Fiskebekk fra Sandnes til Figgjohallen. Bussen går hver time om søndagene og bruker under 20 minutter.

Sponsor:
Ålgårdbanen