Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Ålgårdbanen / Dresin på Ålgårdbanen Figgjo–Foss-EikelandTurtips

Dresin på Ålgårdbanen Figgjo–Foss-Eikeland

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
5 km 2 timer Jernbanespor Lett Dresin
På Figgjo stoppested kan du leie dresin og sykle fem kilometer vestover til Foss-Eikeland. Turen går gjennom et svært naturskjønt område og vil følge elva Figgjo tett.
Dresin ved Bråstein. Foto: Trond Egil Aasen Bøe/Ålgårdbanens venner
Dresin ved Bråstein. Foto: Trond Egil Aasen Bøe/Ålgårdbanens venner
Hver søndag fra april til oktober kan du leie dresin av Ålgårdsbanens Venner på Figgjo i åpningstiden (11–17). Du kan velge å sykle tur/retur fra Figgjo til Ålgård eller Foss-Eikeland. Dette turtipset tar for seg den siste strekningen.

To muligheter
Det er fem kilometer til Foss-Eikeland, så du bør beregne to timer på turen frem og tilbake. Da rekker du også å ta deg noen pauser underveis. Turen ned til Foss-Eikeland går i nedoverbakker, så du vil kun få stigning på tilbaketuren. Strekningen går i et naturskjønt område langs elva Figgjo og du vil passere flere nedlagte holdeplasser. Du møter nok neppe noe tog på veien, for det har ikke vært trafikk på strekningen siden 1988.

Jernbanemuseum
Ettersom sporet er brutt nord for Figgjo stoppested, starter turen på andre siden av Åslandsbakken. Før du forlater stasjonsområdet, bør du ta deg en tur innom jernbanemuseet som holder til i den hvite avlange bygningen. Dette var det opprinnelige ekspedisjonshuset til Figgjo stoppested, som inneholder blant annet venterom og ekspedisjonskontor. Faktisk står det to stasjonsbygninger her, for ekspedisjonshuset til Foss-Eikeland har nemlig blitt flyttet hit.

Vakker bru
På veien bort til dresinene vil du passere under den vakre steinhvelvbrua. Det kan se ut for at deler av brua mangler, men det er nok bare den store fyllingen som har blitt fjernet. Etter brua tar du til venstre og følger stien opp til sporet. Du kan vandre bort til stoppbukken oppå brukaret om du vil, for her vil du få fin utsikt.

Figgjo Fajanse
Du vil nok merke at du får god fart på strekningen ned til Bråstein, for her hadde Ålgårdbanen sin største stigning. Etter kort tid vil du passere porselensfabrikken til høyre. I 1952 åpnet Ålgårdbanen en egen holdeplass her. Figgjo Fajanse holdeplass fikk sitt navn etter fabrikken med samme navn, men i dag heter bedriften Figgjo AS. Fabrikken startet med fajanseproduksjon i 1947, for etter krigen var det en stor etterspørsel av husholdningsserviser. Produksjonen benyttet lokal leire fra Åsland i Time.

Bråstein holdeplass
Etter fabrikken vil Ålgårdbanen følge elva Figgjo tett de neste kilometerne. Dette er nok utvilsomt et av de vakreste partiene på turen. Du vil snart passere et område med kryssingsspor. Her lå tidligere Bråstein holdeplass. Det stod tidligere en stasjonsbygning her, men den ble dessverre revet i 1999 etter en brann. Du bør gå av og trille dresinen før du krysser veien på stasjonsområdet.

Møgedalshølen
Du vil etter kort tid passere et idyllisk våtmarksområde. Møgedalshølen er et populært sted for mange sportsfiskere. Det er ikke bare laksen som trives her, men også fossekallen. Dette er et ganske så stille og rolig sted, bortsett fra når det er aktivitet ved Sandnes pistolklubb. Skytebanen ligger mellom Møgedalshølen og Bråstein holdeplass.

Kallberg holdeplass
Turen fortsetter gjennom et avskjermet område litt lenger vekk fra elva. Etter et par kilometer har du kommet til veis ende. Den 30 meter lange brua over Figgjo er nemlig stengt, så her må du snu. Rett før brua lå også tidligere Kallberg holdeplass. Foss-Eikeland holdeplass lå 700 meter lenger fremme på andre siden av elva. Ettersom fylkesveien nå er lagt over stasjonsområdet, har ekspedisjonsbygningen blitt flyttet til Figgjo stoppested.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Det er skiltet til Ålgårdbanen fra E39, både hvis du kommer fra Stavanger eller sørfra. Det er parkeringsplasser ved stasjonen. Hvis du vil reise kollektivt, kan du ta buss nummer 23 mot Ålgård/Fiskebekk fra Sandnes til Figgjo skole. Bussen går hver time om søndagene og bruker under 20 minutter.

Sponsor:
Ålgårdbanen