Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Kragerøbanen / Kragerøbanen til MerkebekkTurtips

Kragerøbanen til Merkebekk

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
6 km 2 timer Asfalt, Grusvei Middels Fottur
Kragerøbanen mellom Merkebekk og Neslandsvatn ble åpnet som turvei i 2022. Denne vil bli forlenget mot Kragerø i løpet av de neste årene.
Kragerøbanen. Foto: Erlend Garåsen
Kragerøbanen. Foto: Erlend Garåsen
Turen starter ved Neslandstunet, rett sør for Neslandsvatn stasjon. Her følger du den asfalterte gang- og sykkelstien den første kilometeren, som er lagt over det gamle jernbanesporet. Neslandsvannet vil følge deg tett på høyre side til du ankommer Eskilt etter en kilometer. På veien passerer du Oterbekkbua, et samlingssted med utekjøkken og flere sitteplasser under tak.

Eskilt holdeplass
Et par meter med skinnegang er fortsatt synlig på bakken der sykkelveien krysser Stengerveien. Eskilt holdeplass lå rett til høyre før krysset. Herfra begynner den nyeste delen av turveien, som åpnet høsten 2022. Resten av turen går på grusvei i fredeligere omgivelser og langs flotte vann.

Heldøla holdeplass
Etter en svak sving må du over en jernbanebru. Deretter vandrer du en kilometer langs elva til du ankommer Heldøla holdeplass, som ligger ved et stort og åpent område. Turveien fortsetter i en opphøyd fjellhylle og følger fylkesveien tett. Du vil få flott utsikt over Nedre Toke på veien. Etter en lang høyresving, fortsetter Kragerøbanen gjennom en lang fjellskjæring i et avskjermet område.

Merkebekk stasjon
Etter en kilometer fortsetter turveien langs fylkesveien igjen til den ender opp rett vest for Merkebekk stasjon. Jernbanebrua over veien er fjernet, så du må krysse veien hvis du vil ta en nærmere titt på jernbanestasjonen. Fortsett på stien langs vannet og ta trappa for å komme deg opp til traseen igjen. Svillene ligger fortsatt på bakken enkelte steder og du kan tydelig se at det lå flere spor her. Både perrongen og den røde stasjonsbygningen er godt bevart.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Sørtoget stopper på Neslandsvatn stasjon. Følg Stasjonsveien ut fra stasjonen omtrent 400 meter. Kommer du med bil, kan du parkere på stasjonen. Ta av avkjøring 55 fra E18 og følg skiltene mot Drangedal og Neslandsvatn.