Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Holmestrand–Vittingfossbanen / Skinnelangs ReidvintunetTurtips

Skinnelangs Reidvintunet

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
3 km 1 timer Sti og grusgvei Lett Fottur
Ved Reidvintunet i Holmestrand finnes det en skjult liten perle. Her kan du følge nesten tre kilometer av Holmestrand–Vittingfossbanen som turvei. Du vil passere et lite jernbanemuseum på veien hvor det blant annet er oppført en historisk Narvesen-kiosk.
Fjellskjæringer på Holmestrand–Vittingfossbanen. Foto: Erlend Garåsen
Fjellskjæringer på Holmestrand–Vittingfossbanen. Foto: Erlend Garåsen
Reidvintunet ligger langs Hvittingfossveien, rett etter avkjøringen til Hof fra E18. Det er nok enklest å følge skiltene til bygdetunet, men du kan også parkere rett etter rundkjøringen og følge sykkelveien som skogsti ned til museet. Den er nemlig lagt oppå den gamle jernbanetraseen. Etter kort tid vil du passere noen dype fjellskjæringer. Her ble fjellet sprengt ut for å gi plass til den smalsporede jernbanen.

Reetablert jernbanespor
Turveien fortsetter gjennom et frodig landskap langs elva i noen jevne kurver. Når du nærmer deg Reidvintunet, vil du få øye på et rustent jernbanespor. Museumsforeningen Vestfold Privatbaner har nemlig reetablert 150 meter av sporet forbi flere av museets jernbanebygninger. Jernbanemuseet har som regel åpent om søndagene, og da kan du betrakte flere av bygningene fra innsiden.

Kopi av stasjonsbygning
Det kan se ut for at toget en gang stoppet her, men det gjorde det nok ikke. Den gule stasjonsbygningen med plattform er kun en kopi av Ramnes stoppested på Tønsberg–Eidsfossbanen, den andre strekningen som A/S Vestfold Privatbaner driftet. Ta gjerne en titt på rutetabellen som henger på veggen. Det kan være artig å se hvor lang tid damptoget brukte på en strekning som bare var 24 kilometer lang.

Narvesen-kiosk
Den praktfulle bygningen på andre siden av veien er nok den største severdigheten. Dette er nemlig en gammel Narvesen-kiosk som trolig har stått på Hvittingfoss stasjon. Den ble offisielt åpnet under høstmarkedet på Reidvintunet i september 2019 etter å ha blitt pusset opp av museumsforeningen. Det er ikke bare kiosken som har blitt restaurert. I vognhallen på andre siden av sporet står det nemlig to jernvanevogner fra slutten av 1800-tallet.

Ramberg skole
Reidvintunet har mer å by på enn bare jernbanehistorie. Den store hvite bygningen på gården tilhørte tidligere Ramberg skole hvor Olav Duun var lærer i årene 1908–1927. Skolebygningen ble flyttet fra Tvillingbru til Reidvintunet i 1989. Om sommeren arrangeres det åpne søndager hvor det er mulig å få en omvisning.

Hildestad plattform
Fortsetter du omtrent 400 meter videre, vil du passere holdeplassen Hildestad plattform. Rett før traseen krysser veien, kan du se restene etter den oppmurte plattformen til høyre. Traseen fortsetter som skogsti etter krysset. Denne delen er nok temmelig gjengrodd, men desto mer spennende. Kanskje finner du noen skjulte kulturminner på veien? Det skal nemlig ligge flere sviller langs stien fra den gamle jernbanen.

Hildestad stasjon
Stien vil krysse fylkesveien under ei bru og fortsette gjennom et frodig område. Etter en kilometer vil traseen ende ut i Bispeveien. Herfra delte jernbanen felles spor med Tønsberg–Eidsfossbanen frem til Hof stasjon. Hildestad stasjon lå et par hundre meter lenger nord, men dessverre finnes det ingen rester etter denne i dag. Stasjonsbygningen lå til høyre før rundkjøringen og ble revet på 1970-tallet.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Ta av E18 på avkjørsel 30 mot Hof og Hvittingfoss. Du kommer inn på Hvittingfossveien ved å ta første avkjørsel i rundkjøringen. Det er skiltet til Reidvintunet etter 650 meter. Fra Oslo og Skien kan du ta Nor-Way Bussekspress til Kronlia holdeplass som ligger en kilometer vest for Reidvintunet. Buss 42 går direkte fra Holmestrand til Grelland, der stien starter, eller Hillestad skole som ligger nærmere Reidvintunet.