Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Setesdalsbanen / Tømmerrenna langs SetesdalsbanenTurtips

Tømmerrenna langs Setesdalsbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
9 km 2 timer Annet Middels Fottur
Å vandre i tømmerrenna er en unik opplevelse. Du reiser med Setesdalsbanen fra Grovane til Røyknes og følger tømmerrenna tilbake igjen. Du vil passere en hundre meter lang tunnel og to hengebroer på veien.
Hengebro over Otra. Foto: Erlend Garåsen
Hengebro over Otra. Foto: Erlend Garåsen
For mange er nok Setesdalsbanen mest kjent som den åtte kilometer lange museumsbanen mellom Grovane og Røyknes i Vennesla kommune. Før banen ble nedlagt i 1962, strakk Setesdalsbanen seg helt opp til Byglandsfjord. Da var den over 78 kilometer lang og startet fra Kristiansand.

Reise tilbake i tid
Å ta Setesdalsbanen i dag er som en reise tilbake i tid. Det er alltid et yrende folkeliv på Grovane stasjon de dagene det kjøres museumstog om sommeren. Museumstoget består av gamle teakvogner trukket av et damplokomotiv. Ta plass og finn deg helst en vindusplass på høyre side i toget. Etter at konduktøren blåser i fløyta, rykker det nok litt når lokomotivet starter. Toget svinger svakt til venstre og forsetter langs elva Otra på de smalsporede og rustne skinnene. Til venstre dukker tømmerrenna opp, som du skal vandre i på veien tilbake.

Røyknes stasjon
Togturen tar nesten en halvtime. Røyknes stasjon er nok ikke like majestetisk som Grovane stasjon, men den røde og mindre stasjonsbygningen i jugendstil er åpen for publikum hvor det finnes venterom, billettkontor og godsavdeling. Stasjonsbygningen tilhørte egentlig Svenkerud stoppested på Bergensbanen, for den opprinnelige bygningen ble dessverre revet etter at Setesdalsbanen ble lagt ned i 1962.

Beihøldalen
Etter en kaffe og vaffel fra kiosken er du kanskje klar til å ta fatt på tilbaketuren. Du følger Røyknesveien sørover som krysser Røyknesfjorden via Bergøya. Å følge skinnegangen tilbake er strengt forbudt. Etter du passerer et boligområde, følger du grusveien på østsiden av Otra med flott utsikt til Setesdalsbanen på andre siden av fjorden. Ta til høyre når du ankommer et kryss etter tre kvarter. Veien leder ned til Beihølen hvor tømmerrenna starter. Her ligger også Beihøldalen stasjon på museumsjernbanen, et stoppested du kan benytte hvis du vil korte ned turen. Dette var endestasjonen til museumsbanen frem til forlengelsen i 2004.

Tunnel
Du kommer ned i renna ved å følge ståltrappa ned. Den første kilometeren følger Otra tett gjennom Beihøldalen. Når elva svinger krapt til venstre, har du ankommet Vrengen. Den gamle holdeplassen på Setesdalsbanen er synlig på andre siden av elva, omtrent der du ser den lille brakka. Nå fortsetter du inn i en hundre meter lang tunnel. Vær veldig forsiktig når du går inn, for tunneltaket er lavt. Du må gå krokbøyd inn og passe på at du ikke slår hodet ditt. Lyset fra mobiltelefonen er nok ikke tilstrekkelig for alle, så ta gjerne med deg en sterkere lykt til tunnelen.

Kringsjå kraftstasjon
Når du kommer ut av den mørke tunnelen, fortsetter tømmerrenna i en lang hengebro over Otra. Du ankommer nå Kringsjå holdeplass på Setesdalsbanen. Her kan du ta en avstikker til den gamle kraftstasjonen fra 1899 om du vil. Stig ut av renna og kryss Otra over en hengebro. Fra broen får du fin utsikt til den flotte demningsmuren. Hold hele tiden til høyre på veien, og du vil snart se ruinene etter Kringsjå kraftstasjon og flere hustufter.

Paulen gård
Etter 400 meter kan du ta en ny avstikker og følge stien ned til Paulen gård. Her finnes det benker og en gapahuk hvor du kan ta en velfortjent pause. Den røde bygningen ved gården var tidligere en vokterbolig for Setesdalsbanen. Her finnes det en holdeplass hvor Setesdalsbanen stopper ved behov.

Hengebru
Tømmerenna fortsetter i et spennende område. Etter å ha krysset en kort tunnel, fortsetter renna over en lang hengebro som krysser Otra. Her gjelder det ikke å se ned hvis du har høydeskrekk. Brua kan gynge litt, men er solid og trygg. Etter 900 meter ender tømmerenna ut i Otravassdraget. Følg Steinfossvegen videre til den munner ut i Venneslavegen. Herfra kan du hoppe på bussen til Kristiansand eller vandre videre sørover til du ankommer Grovane stasjon etter 10 minutter.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst buss/tog
Til Grovane ankommer du med buss nummer 31 som går hver time fra Kristiansand. Denne passerer også Vennesla stasjon på Sørlandsbanen hvor alle Go-Ahead sine tog stopper. Du reiser videre til Røyknes med Setesdalsbanen som har avganger fra Grovane stasjon lørdager og søndager fra kl. 11 om sommeren. I høysesongen kjøres det museumstog også på onsdager. Sjekk sidene til Vest-Agder-museet for ruteinformasjon.

Adkomst bil
Hvis du kjører fra Oslo, tar du av fra E18 mot Birkeland i Storemyrkrysset. Når du ankommer Birkeland, følger du Riksvei 4 mot Kristiansand. Etter 2,5 kilometer tar du av til høyre og følger skiltene til Oggevatn og deretter mot Vennesla. Kommer du fra Stavanger, tar du av på Riksvei 9 mot Evje fra E39 når du nærmer deg Kristiansand. Følg deretter skiltene mot Vennesla. Grovane stasjon ligger ytterligere 3,5 kilometer unna Vennesla sentrum. Du kan parkere gratis utenfor Grovane stasjon og ved Steinsfoss kraftverk.

Sponsor: