Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Nesttun–Osbanen / Osbanetraseen langs HetleflotvatnetTurtips

Osbanetraseen langs Hetleflotvatnet

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
2 km 1 timer Sti Lett Fottur
Fra Søfteland kan du følge Osbanetraseen som tursti langs deler av Gåssandvatnet og Hetleflotvatnet. Stien ligger i et avskjermet og populært rekreasjonsområde. To jernbanebroer vil passeres på denne korte turen mot Osøyro.
Nesttun–Osbanen. Foto: Erlend Garåsen
Nesttun–Osbanen. Foto: Erlend Garåsen
Den mest bevarte traseen til Nesttun–Osbanen er nok sykkelveien mellom Nesttun og Kalandseid. Allikevel finnes det noen skjulte perler fra den smalsporede jernbanestrekningen som ble lagt ned allerede i 1935. Mellom Søfteland og Ulven ligger traseen godt bevart som en skogsti langs Gåssandvatnet og Hetleflotvatnet.

Tre historiske broer
Turen starter omtrent 200 meter nord for Bergstøbrua over elva. Du kommer deg inn på stien via Bergstøvegen, den vakre alleen som ligger midt imellom Søfteland skule og veibrua over elva på E39. Hold til høyre når du går inn på Bergstøvegen og du vil se stien fortsette der veien slutter.

Kulturminner
Etter et par hundre meter vil du krysse Bergstøbrua over elva. Jernbanebrua hadde et spenn på åtte meter og var en av de lengste på Nesttun–Osbanen. I dag har det blitt lagt et tredekke over og bygget rekkverk. E39 vil krysse elva rett ved siden av over en vakker bro i naturstein. Den bueformede steinbroen er fra 1812 og dermed eldre enn Nesttun–Osbanen. Et par hundre meter lenger borte ligger det en enda historisk bro, nemlig postveibroen fra 1840-årene.

Fyllingen over Gåsakilen
Traseen vil gjøre en skarp sving på en fylling i Gåsakilen. Kurven har en radius på bare 60 meter, noe som er svært krapt for en jernbanestrekning. Du vil krysse en kortere jernbanebro i fyllingen med et spenn på under to meter. Den kan nok virke kjedelig i første øyekast, men det er nok fordi den har blitt sikret med gitter. Hvis du klatrer ned i skråningen, vil du få øye på den vakre brukonstruksjonen.

Gammelt sidespor
Etter hundre meter vil du passere restene etter et 80 meter langt sidespor. Det ble anlagt i 1918 for å transportere ved som ble fløta på Gåssandvatnet. Traseen ble lagt på en høy natursteinmur som er godt synlig i dag.

Hetleflotvatnet
Stien fortsetter inn i en tett granskog og vil følge Hetleflotvatnet tett. Denne avskjermede delen av stien er utvilsomt det flotteste partiet. Du vil passere enkelte fjellskjæringer før traseen ender ut i et jorde ved Hetlefloten etter en kilometer. Følger du stien til høyre, kommer du inn på E39. Hvis du ønsker en lenger tur, kan du følge sykkelveien videre frem til endestasjonen i Osøyro hvor flere av stasjonsbygningene er bevarte.

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Nærmeste busstopp er Søfteland skule. Følg sykkelveien sørover langs E39 og ta av på Bergstøvegen etter 250 meter. Buss nummer 600 kjører hver halvtime fra Bergen busstasjon eller Osøyro.

Hjemreise
Buss nummer 600 mot Bergen eller Osøyro fra Hetleflåttre holdeplass.