Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Vestmarkabanen / Vekterveien og VestmarkabanenTurtips

Vekterveien og Vestmarkabanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
9 km 2 timer Grusveier Lett Fottur
De siste kilometerne av kulturstien «Vekterveien» er lagt over det gamle sporet til Vestmarkabanen. Ruta kan følges både til fots og på sykkel. Underveis vil du passere en 131 meter lang jernbanetunnel.
Vekterveien. Foto: Erlend Garåsen
Vekterveien. Foto: Erlend Garåsen
Vekterveien er en 35 kilometer lang kulturhistorisk sti som følger den gamle kongeveien. Ruta starter på Åbogen og går på den samme veien som Harald Hårfagre og Egil Skallagrimson vandret mellom Norge og Sverige på 900-tallet. Siste del av Vekterveien fra Tobøl er lagt over sporet til Vestmarkabanen. Denne strekningen var 14 kilometer lang og gikk mellom Skotterud og Vestmarka. Vestmarkabanen ble bygget for å frakte trelast fra de mange sagbrukene som fantes i Eidskog. Persontrafikken opphørte allerede i 1931 og banen ble lagt ned i 1965.

Stangnes holdeplass
Turen starter der Vekterveien krysser fylkesveien, omtrent 500 meter sør for avkjørselen til Vangen. Vekterveien fortsetter som sti langs fylkesveien et par kilometer frem til en rasteplass. Underveis vil du passere Stangnes holdeplass som hadde egen stasjonsbygning. Dessverre finnes det ingen rester etter holdeplassen i dag, men det er satt opp et informasjonsskilt med bilde av den rett før du ankommer rasteplassen.

Paradistunnelen
Vekterveien fortsetter på andre siden av fylkesveien som grusvei. De jevne kurvene vitner om at dette en gang var en jernbanelinje. Se godt til høyre når du passerer en avkjørsel. I grøfta ligger det nemlig en jernbaneskinne. Etter 500 meter vil du ankomme Vestmarkabanens høydepunkt, nemlig den 131 meter lange Paradistunnelen. Faktisk ble jernbanen også omtalt som Paradisbanen, og navnet kommer etter gården Paradis som lå ved Stangnes. Utenfor tunnelen er det satt opp et informasjonsskilt som forteller om Vestmarkabanens historie.

Flere holdeplasser
Etter en lang sving, fortsetter Vekterveien i en rett strekning og gjennom et øde skogsområde. Rastad holdeplass lå omtrent der brua krysser veien. Etter to kilometer vil du passere en ny, nemlig Rognlia holdeplass. Dessverre finnes det ingen rester etter noen av disse holdeplassene.

Gammelt brukar
Du vil få øye på Harstadsjøen etter hvert som du nærmer deg Buåa. Veien vil gjøre en skarp sving og følge vannet tett. Du ankommer nå Brustadvika hvor Buåa holdeplass tidligere lå. Holdeplassen har fått navnet etter elva som renner ut i Harstadsjøen. Her lå det også et sidespor hvor tømmeret ble lastet om bord på godsvognene og fraktet videre til Skotterud. Legg merke til brukaret til høyre. Dette er rester etter jernbanebrua som krysset elva. Tidligere lå Vestmarkabanen mye høyere oppe i terrenget, men området ble jevnet ut etter at banen ble lagt ned. I dag er lasteplassen omgjort til et idyllisk rekreasjonsområde med egen badestrand og sandvolleybane.

Vestmarka kirke holdeplass
Følg veien til den ender ut Skillingmarkvegen. Fortsett langs gangveien et par hundre meter. Når du kommer frem til et kryss, vil Vekterveien fortsette som tursti på oversiden av Skillingmarkvegen. Denne delen er lyssatt og er lagt over det gamle sporet. Vestmarka kirke hadde egen holdeplass. Den lå rett før avkjørselen opp til kirka.

Vestmarka holdeplass
Vekterveien slutter her i Vestmarka, men fortsett allikevel et par hundre meter langs Skillingmarkvegen. Det hvite huset du ser til høyre er den tidligere ekspedisjonsbygningen til Vestmarka holdeplass som i dag er i privat eie. Sporene endte opp ved sagbruket et stykke bortenfor. Her finnes det rester etter svingskiva hvor skinnebussen ble snudd. Persontrafikken på Vestmarkabanen ble nemlig betjent av en ombygd lastebil med toghjul som hadde plass til 16 passasjerer. Fortsetter du halvannen kilometer videre, havner du i Sverige.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Fra Kongsvinger kan du ta buss nummer 120 til Skotterud og bytte til buss nummer 735 til Stangnes. Kommer du med bil, følger du Riksvei 22 fra Lillestrøm og fortsetter på Fylkesvei 170 til Tangen etter Bjørkelangen. Ta til venstre og følg Fylkesvei 21 mot Skotterud til Vestmarka.

Hjemreise
Fra Vestmarka kan du ta buss nummer 735 til Skotterud og bytte til buss nummer 120 til Kongsvinger.