Banner
Kart
Kontakt
Kontakt
LukkLukk Instillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Du er her: Forside / Urskog-Hølandsbanen / Vandretur til Finstadbru stasjonTurtips

Vandretur til Finstadbru stasjon

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
5 km 1 timer Grusvei Lett Fottur
Mellom Kjellingmo og Aurskog kan du følge den gamle jernbanetraséen som turvei i et avskjermet område. På veien vil du passere den restaurerte stasjonsbygningen til Finstadbru hvor det har blitt gjenoppbygget flere meter med skinnegang.
Urskog-Hølandsbanen. Foto: Erlend Garåsen
Urskog-Hølandsbanen. Foto: Erlend Garåsen
Det er nok ikke tilfeldig at busstoppet langs Kompveien heter Killingmo stasjon, for det var nettopp her den gamle jernbanestasjonen lå. Stasjonen åpnet under navnet «Killingmo» i 1896, men endret navn til «Kjellingmo» i 1947. Året etter ble stasjonen nedgradert til stoppested. Ekspedisjonshuset bestod av ei brakke med skrått tak som hadde kontor og venterom. Det stod også oppført et vanntårn på stasjonsområdet.

Flott turvei
Turen starter på den korte grusveien bak busskuret som er lagt over den gamle jernbanetraséen. Dessverre må du nok følge den trafikkerte veien de første 500 meterne frem til du passerer gården Granberg på venstre hånd. Hvis du er utålmodig, kan du hoppe over bekken og fortsette rett på stien. Alternativt fortsetter du hundre meter lenger frem og tar første vei til venstre. Veistøy vil raskt forvandles til fuglekvitter. Bjørketrærne står tett langs de første hundre meterne av turveien. Etter en halv kilometer vil du passere ei stor myr på venstre hånd.

Finstadbru stasjon
Etter du har krysset en tett furuskog, vil du ankomme stasjonsområdet til Finstadbru. Du kan ikke unngå å legge merke til det gjenoppbyggede jernbanesporet på venstre side av veien. Anleggstoget som står på linja, trafikkerte tidligere på Tualinjen og Vougalinjen i Nord-Portugal før det ble overtatt av foreningen Aurskogbanen i 2015. Foreningens mål er å reetablere jernbanesporet mellom Finstadbru og Kjellingmo. I skrivende stund holder de på å restaurere den toetasjes stasjonsbygningen fra 1937. Denne erstattet det gamle skuret som ble brukt som uthus frem til den ble flyttet til Bingsfoss i 1999. Før 1913 het stasjonen «Finstad».

Tertittlinna
Jernbanetraséen fortsetter som «Tertittlinna» etter du har krysset Blakerveien. På venstre hånd kan du se grunnmuren til det gamle vanntårnet som bestod av en trebygning i to etasjer dekket av teglstein. Du kan følge Tertittlinna på grusvei en kilometer før traséen fortsetter som asfaltert gang- og sykkelsti til Aurskog. Sykkelveien vil følge Finstadbekken tett gjennom et idyllisk åkerlandskap før den ender i et boligfelt. Ta til venstre på Nordveien etter du har krysset Vestelva over ei bru. Etter 200 meter vil du se bussholdeplassen «Aurskog stasjon» på høyre side. Som navnet tilser, lå den tidligere jernbanestasjonen her. Den åpnet som «Urskog stasjon» i 1896. I 1909 fikk stasjonen en større bygning med bolig i andre etasje. Stasjonen endret navn til «Aurskog» i 1947.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Buss nummer 470 kjører én gang i timen fra Lillestrøm bussterminal til Killingmo veikryss. Kommer du med bil, følger du Riksvei 22 fra Lillestrøm til Fetsund og fortsetter på Fylkesvei 170 mot Bjørkelangen. Stasjonen lå i krysset der du tar av til Killingmo.

Hjemreise
Samme buss (470) går én gang i timen tilbake til Lillestrøm. Har du parkert ved Kjellingmo, kan du ta denne til Killingmo veikryss.