Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Flekkefjordbanen / Dresin på FlekkefjordbanenTurtips

Dresin på Flekkefjordbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
16 km 3 timer Jernbane Middels Dresin
Flekkefjordbanen er kanskje den vakreste jernbanestrekningen i Norge hvor det er mulig å sykle dresin. Stupbratte fjellsider og 18 tunneler gjør Flekkefjordbanen til en spennende opplevelse.
Selura holdeplass. Foto: Erlend Garåsen
Selura holdeplass. Foto: Erlend Garåsen
Den 17 kilometer lange strekningen mellom Flekkefjord og Sira ble nedlagt i 1991 etter å ha fungert som sidelinje for Sørlandsbanen fra 1943. Før den tid var Flekkefjordbanen nesten 73 kilometer lang og gikk helt til Egersund. I dag er det mulig å leie dresin i det gamle godshuset på Flekkefjord stasjon og sykle opp til Bakkekleivi holdeplass.

Jevn stigning
Du får utlevert sykkelhjelm og hodelykt på Flekkefjord stasjon, men det kan være lurt å ta med noen varme klær til de kalde tunnelene. Den første tunnelen ved stasjonen er 455 meter lang. Holdeplassene underveis er godt bevarte og Drangeid er første stopp. Stigningen er moderat de første fire kilometerne, men etter Logaåsen holdeplass blir det brattere helt til du når Flikkeid stasjon 89 meter over havet. Ved Flikkeid er det gamle vanntårnet bevart.

Norges lengste tunnel
Turen videre går i et idyllisk område langs østsiden av Lundevatnet. Her gjelder det å holde en forsvarlig fart slik at du ikke sporer av, for fjellsiden er bratt ned til vannet. Etter du passerer Regevik holdeplass blir det mørkt. Du sykler nå inn i den 1174 meter lange Ravnejuvet tunnel. Denne var Norges lengste frem til Gravhalstunnelen på Bergensbanen stod ferdig i 1906. Etter to nye tunneler, kommer du frem til stasjonsområdet på Sirnes.

Ankomst Bakkekleivi
Resten av turen frem til Bakkekleivi holdeplass er lett å sykle og har nesten ingen stigning. Når du ankommer Bakkekleivi kan du ta en velfortjent pause før du sykler tilbake til Flekkefjord. Du må løfte dresinen av sporet og snu den manuelt. Det tar atskillig kortere tid på tilbaketuren siden det stort sett går nedover.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Buss 260 Flekkefjord–Sira–Moi. Bussen korresponderer med toget på Sørlandsbanen og venter inntil 10 minutter på forsinket tog på Sira stasjon. Lavprisekspressen har direkteavganger til Flekkefjord fra både Oslo og Stavanger. Kommer du med bil, tar du av fra E39 på FV44 mot Flekkefjord. Parkering ved Rutebilstasjonen. Dresinutleie foregår ved Flekkefjordbanen AS' lokaler i godshuset til Flekkefjord stasjon.