Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Brevikbanen / Kyststien på BrevikbanenTurtips

Kyststien på Brevikbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
2 km 1 time Sti, Jernbane Lett Fottur
De siste kilometerne av Brevikbanen er i dag en del av kyststien. En blåmerket turvei følger jernbanesporet frem til den praktfulle stasjonsbygningen i Brevik. Underveis vil stien passere en 21 meter lang jernbanetunnel.
Trosvik tunnel. Foto: Alexander Vestrum
Trosvik tunnel. Foto: Alexander Vestrum
Det er over 50 år siden det var mulig å reise med tog til Brevik. Sporene utenfor stasjonsområdet er revet, men den praktfulle stasjonsbygningen er heldigvis bevart. Halvannen kilometer av jernbanetraseen nord for endestasjonen er bevart og er i dag en del av kyststien. Den blåmerkede stien følger skinnegangen tett og krysser en 21 meter lang jernbanetunnel.

Fjellskjæringer og tunnel
Du tar av på den blåmerkede stien ved venteskuret til Tangenvegen bussholdeplass. Denne går ned til det nedlagte sporet som du følger videre sørover. Hvis det har regnet, bør du være forsiktig. Fuktige jernbanesviller kan nemlig være nokså glatte. Du vil først passere et område med dype fjellskjæringer på begge sider av sporet. Deretter fortsetter traséen gjennom en tett bjørkeskog før den går rett inn i en jernbanetunnel. Trosvik tunnel er bare 21 meter lang, så du trenger ingen lommelykt.

Brevik stasjon
Stien fortsetter på høyre side av sporet til du ankommer Brevik stasjon. Den store toetasjes stasjonsbygningen er oppført i teglstein og ble tegnet av den kjente jernbanearkitekten Paul Due. Bygningen ble oppført i 1895 og hadde hele tre venterom. Brevik stasjon hadde også egen jernbanerestaurant. Her kunne reisende spise et godt måltid før de reiste videre med kystruta til Kristiansand som var i drift frem til 1934.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Ta linje M1 mot Langesund fra Porsgrunn terminal. Bussen går hver halvtime og stopper på Tangenveien holdeplass hvor stien starter. Bussen stopper også ved Skjelsvik terminal og i Brevik om du ønsker å gå i motsatt retning. Ankommer du med bil, er det nok enklest å parkere ved Brevik stasjon og gå motsatt vei. Kommer du fra Oslo, tar du avkjøringen 50 fra E18 mot Brevik. Hvis du kommer fra Kristiansand, tar du av E18 mot Brevik og følger fylkesvei 354. Følg Torskebergvegen helt til du ser stasjonsbygningen på høyre side i bunnen av bakken.

Hjemreise
Følg Torskebergvegen opp fra Brevik stasjon til Breviksbrua hvor linje M1 går hver halvtime mot Porsgrunn terminal. Bussen stopper også ved Skjelsvik terminal.