Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Solbergfossbanen / Vandring på SolbergfossbanenTurtips

Vandring på Solbergfossbanen

Distanse: Varighet: Terreng: Nivå: Type
8 km 2 timer Grusvei Middels Fottur
Solbergfossbanen er i dag en flott turvei som går i et lett terreng. Underveis vil du finne rester etter holdeplasser og krysse bruer, som tilhørte den gamle bruksbanen. Turen ender ved det majestetiske og severdige Solbergfoss kraftverk.
Langs Solbergfossbanen. Foto: Astraea Antal
Langs Solbergfossbanen. Foto: Astraea Antal
Solbergfossbanen ble offisielt åpnet mellom Askim og Solbergfoss i 1918 for å frakte tunggods til Solbergfoss kraftverk under byggingen. Den ble lagt ned i 1965 grunnet flere år med underskudd og lavt passasjergrunnlag. Etter at skinnene ble fjernet på den åtte kilometer lange strekningen i 1970, grodde traseen raskt igjen. Solbergfossbanen har i dag blitt opparbeidet som en populær tursti og ligger i et naturskjønt område.

Skinnebusser
Følg Jernbanegata vestover fra Askim stasjon og kryss jernbanelinja over planovergangen. Ta til høyre opp Storgata og til høyre i Eidsbergveien. Du krysser Solbergfossbanen når du ankommer torget. Her hadde skinnebussene sine avganger mot Solbergfoss, for passasjertrafikken var nokså beskjeden. Følg skråveien til venstre langs kjøpesenteret. Du går nå midt i den gamle jernbanetraseen.

Kolstad
Solbergfossbanen fortsetter som grusvei inn i et øde område langs en elv. Denne delen er populær blant syklistene, så vær oppmerksom. Etter to kilometer ankommer du Kolstad bru, som er 33 meter lang. Under krigen stoppet skinnebussene også her på en midlertidig holdeplass.

Onstad holdeplass
Etter en kilometer ankommer du Onstad, Solbergfossbanens første ordinære holdeplass. Den røde bua til høyre har ingen tilknytning til holdeplassen, men stig gjerne inn allikevel. I bua er det nemlig satt opp ei tavle med bilder og informasjon om den gamle bruksbanen.

Skaarud bru
Etter en ny kilometer ankommer du Skaarud bru. Denne er like lang som Kolstad bru. Men brua er mye høyere, for her krysser Solbergfossbanen et dypt juv. Traseen fortsetter nordover langs Glomma i et jordbruksområde. Du vil passere et gult skur til venstre i samme stil som ved Onstad. Også i dette henger det en informasjonstavle om Solbergbanens historie. Utenfor bua finnes det benker hvor du kan ta en pause før du rusler videre.

Tømt holdeplass
Traseen gjør en stor sving og fortsetter østover i et område med store utskjæringer i fjellet. Tømt holdeplass lå rett til høyre før du krysser Solbergfossveien. Her ligger den gamle lasterampa fortsatt godt bevart. Solbergfosslinnas Venner har reetablert 7,5 meter av det gamle buttsporet langs denne rampa. Solbergfossbanen fortsetter i en jevn bue i et svært kupert område og passerer gården Solberg til venstre. Traseen munner ut i Solbergfossveien, som du må følge et lite stykke før den fortsetter inn i skogen til venstre.

Solbergfoss
Oppegaard holdeplass lå til høyre rett før veien krysser traseen. Etter 900 meter ankommer du jernbanelinjas endestasjon, nemlig Solbergfoss. Du kan tydelig se hvor svingskiva en gang lå, for på bakken ser du merket etter en stor sirkel. Den gule bygningen du ser til høyre var opprinnelig vognhallen hvor skinnebussene stod parkerte. Fortsetter du rett frem, ankommer du den majestetiske bygningen til Solbergfoss kraftverk. Det er mulig å få en omvisning i kraftverket om du avtaler på forhånd.
► Vis reiserute

Hvordan kommer jeg meg hit?

Adkomst
Lokaltog L22 (Skøyen–Oslo S–Mysen–Rakkestad) til Askim.

Hjemreise
Buss 403 (kun hverdager) fra Solbergfoss til Askim og bytte til lokaltog L22 (Skøyen–Oslo S–Mysen–Rakkestad).