Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis jernbanelinje
Vis stasjoner
Vis bilder
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Roa–HønefossbanenHistorie

Roa–Hønefossbanen

Lengde: Starter: Ender: Status:
32 km Roa stasjon Hønefoss stasjon Operativ
Røa–Hønefossbanen er en 31,8 kilometer lang jernbanestrekning som tidligere var en del av Bergensbanen. Strekningen åpnet i 1909 og benyttes i dag som gods- og avlastningsbane.
Jevnaker. Foto: Mittet & Co. AS/Nasjonalbiblioteket
Jevnaker. Foto: Mittet & Co. AS/NasjonalbiblioteketOffentlig eiendom
Røa–Hønefossbanen ble høytidelig åpnet som en del av Bergensbanen 27. november 1909. Den grenet ut fra Gjøvikbanen på Roa stasjon og hadde stasjoner på Grindvoll, Jevnaker og Hval før Hønefoss på Randsfjordbanen. 1. februar 1961 ble strekningen elektrifisert samtidig med Gjøvikbanen mellom Oslo og Jaren. Jernbanen het opprinnelig Hønefoss–Roalinjen frem til 2008.

Avlastningsbane
Frem til 1984 ble Bergensbanens tog kjørt via Roa. Deretter gikk togene til Bergen om Drammen selv om det forlenget strekningen med over tre mil. I 1989 ble det gjennomført en ruteendring på Roa–Hønefossbanen. Rutetilbudet ble da redusert med fire daglige togpar til kun ett mellom Roa og Hønefoss. Samtidig ble de fleste holdeplassene lagt ned. I dag er banen viktig for godstrafikken. Lokaltrafikken er lagt ned, men persontogene på Bergensbanen kjører strekningen ved eventuelle driftsforstyrrelser.