Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis jernbanelinje
Vis stasjoner
Vis bilder
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / FollobanenHistorie

Follobanen

Lengde: Starter: Ender: Status:
22 km Oslo S Ski stasjon Operativ
Follobanen er en 22 kilometer lang jernbanestrekning mellom Oslo og Ski. Den åpnet 11. desember 2022, men måtte stenges for all togtrafikk etter bare én uke. 5. mars 2023 ble Follobanen gjenåpnet etter en periode med feilretting.
Follobanen. Foto: Erlend Garåsen
Follobanen. Foto: Erlend Garåsen
Follobanen regnes som en av Norges største samferdselsprosjekter i nyere tid. Den ble bygget for å avlaste trafikken på Østfoldbanen og halvere reisetiden mellom Oslo og Ski til elleve minutter.

Utsatt åpning
Arbeidet startet i 2015 og skulle stå ferdig i 2021. Åpningen ble utsatt til 11. desember året etter som følge av budsjettoverskridelser og heving av to entreprenørkontrakter. Én uke etter åpningen ble all togtrafikk stanset grunnet problemer med det tekniske anlegget. Etter flere utbedringer og testkjøringer, ble Follobanen gjenåpnet 5. mars 2023.

Utvidet kapasitet
Follobanen har gitt økt kapasitet på togtrafikken mellom Oslo og Halden på Vestre linje og mellom Oslo og Rakkestad på Østre linje. I tillegg er det nå plass til å kjøre flere godstog på strekningen Oslo–Ski. Ettersom Follobanen er bygget for hastigheter på opptil 250 kilometer i timen, kan reisetiden ytterligere kortes ned i fremtiden med bruk av raskere tog.