Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis jernbanelinje
Vis stasjoner
Vis bilder
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Østfoldbanen (vestre linje)Historie

Østfoldbanen (vestre linje)

Lengde: Starter: Ender: Status:
170 km Oslo S Kornsjø stasjon Operativ
Østfoldbanens vestre linje er jernbanestrekningen mellom Oslo og Kornsjø i Halden kommune som fortsetter inn i Sverige som Dalslandsbanen. Fra Ski forgrener Østfoldbanen seg i en østre og vestre linje som forenes i Sarpsborg. Den vestre er den som trafikkeres av regiontogene til Halden og videre til Gøteborg, mens den østre kun trafikkeres av lokaltog frem til Mysen stasjon.
Vogn på Smaalensbanen. Foto: Norsk Jernbanemuseum
Vogn på Smaalensbanen. Foto: Norsk Jernbanemuseum
Bildet er lisensiert under en Creative Commons 3.0-lisens Creative Commons 3.0-lisens
Østfoldbanens vestre linje, eller Smaalensbanen som den opprinnelig het, ble offisielt åpnet 2. januar 1879 etter vedtak i Stortinget seks år tidligere. Strekningen ble forlenget fra Halden til Kornsjø et halvt år senere og ble samtidig sammenkoblet Dalslandsbanen slik at det var mulig å reise helt frem til Gøteborg. Østre linje åpnet i 1882.

Fremtidig modernisering
Østfoldbanen er i dag en del av Intercity-triangelet hvor majoriteten av passasjertrafikken foregår innenfor. Kapasiteten på strekningen er sprengt og det planlegges vesentlig modernisering av jernbanenettet. Et nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski (Follobanen) er planlagt åpnet desember 2022 og vil korte ned reisetiden med 11 minutter. Norsk Bane har estimert en mulig reisetid på 45 minutter til Halden dersom strekningen moderniseres ytterligere.