Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Bergensbanen / Haugastøl–FinseEtappe

Haugastøl–Finse

Distanse: Tidspunkt: Terreng: Nivå:
28 km Grusvei Middels
Ved Haugastøl starter Rallarvegen som strekker seg vestover langs Bergensbanen til Myrdal og videre ned til Flåm. Denne 28 km lange etappen fra Haugastøl starter på 1000 moh. og ender opp til Finse 1222 moh.
Rallarvegen. Foto: Erlend Garåsen
Rallarvegen. Foto: Erlend Garåsen
Vi tok morgentoget halv sju om morgenen denne første høstdagen og ankom Haugastøl rundt halv elleve. Vi måtte rusle på asfalt et par kilometer vestover fra stasjonen til vi ankom turistsenteret hvor Rallarvegen starter.

Rallarvegen
Rallarvegen er relativt lett å gå på fra Haugastøl. Stgningen på 222 meter over nesten 30 km merkes knapt, men enkelte steder må en gå over mindre høyder der jernbanen går i tunnel. Bergensbanen følger deg jevnt langs hele strekningen. Opprinnelig ble den bygget som en anleggsvei på slutten av 1800-tallet for å transportere utstyr og byggemateriell opp i fjellet. Navnet Rallar var betegnelsen på anleggsarbeiderne som bygget jernbanen.

Gammel trasé
På vei oppover la vi merke til at traséen skilte lag, en ny del som gikk i tunnel og en eldre som gikk på andre siden av Tungevatnet. Vi ble litt usikre på om vi skulle følge den eldre traséen, men valgte i stedet å følge Rallarvegen videre. Det var nok det lureste ettersom én av de nedlagte tunnelene hadde en lengde på 850 meter.

Storurdi vokterbolig
Det praktiske med Rallarvegen er de mange kaféene som finnes i enkelte vokterboliger. Vi tok en lengre pause ved Storurdi vokterbolig og bestilte kaffe og vafler. Du føler at du likevel befinner deg i sivilisasjonen selv om du egentlig ikke gjør det. Etter en halvtime var vi klare for siste del av etappen.

Dagens suppe
Vi ankom Finse i 18-tiden og hadde vel en time til gode før toget vårt gikk. På hotellet hadde de nettopp avsluttet middagsserveringen, men vi ble tilbudt restene av dagens suppe. Vi var vel aller mest glade for å kunne strekke beina etter dagens stunt.