Banner
Turkart
Kontakt
Nettbutikk
Lukk
LukkLukk Innstillinger
Vis stasjoner
Vis bilder
Turløype
Normal Gråtoner Satelitt
Du er her: Forside / Gjøvikbanen / Oslo S–SognsvannEtappe

Oslo S–Sognsvann

Distanse: Tidspunkt: Terreng: Nivå:
14 km Asfalt, Grusvei, Sti Middels
Denne etappen skulle opprinnelig gå fra Oslo S til Hakadal. Ettersom vi startet fra Sognsvann i stedet (etappe 2), måtte vi supplere med en egen etappe for strekningen Oslo S til Sognsvann. Google Maps estimerte dette til en totimerstur, men det tok nok atskillig lengre tid siden vi gikk langs jernbanen opp til Kjelsås og videre derfra til Sognsvann.
Gammel høyspentlinje. Foto: Erlend Garåsen
Gammel høyspentlinje. Foto: Erlend Garåsen
Klokken 16.01 gikk toget fra Oslo S til Bergen fra spor 3 søndag 23. juni. Det gjorde jeg og Mona også, selv om ikke alt skulle vise seg å gå på skinner denne dagen. Første stopp ble Tøyen holdeplass via Motzfeldts gate (Grønland) og Økernveien (Tøyen). Her forvillet vi oss inn en sti som viste seg å være en blindvei. Plutselig befant vi oss i en inngjerdet parsellhage langs Gjøvikbanen. Egentlig har jeg sett den flere ganger mens jeg har gått tur i området, men aldri beveget meg inn i den. Å klatre over gjerdet var uaktuelt, så vi måtte snu. Vi fant riktig sti via Keyserløkka og satte kursen mot Grefsen.

Provisorisk romleir
Ferden mot Grefsen gikk via Løren og Sinsen. Rett før vi ankom Grefsen stasjon, oppdaget vi Romfolkets provisoriske leir under Sinsenkrysset. Forholdene virket såpass nedverdigende at vi valgte å fotografere grafitti på andre siden av veien i stedet. Dette passet godt inn i det urbane terrenget vi nå befant oss i med den sterkt trafikkerte Ringvei 3 ved siden av.

Myrlandskap
Vi forlot etter hvert sivilisasjonen etter å ha passert Nydalen holdeplass og Kjelsås stasjon. Her forlot vi jernbanetraséen og satte kursen mot Sognsvann. Denne strekningen ble mer interessant enn antatt. Eksempelvis fant vi en gammel fotogen brannbil som stod parkert utenfor Teknisk Museum. Den gamle kraftstasjonen ved Brekkefossen ligger også idyllisk til med det vakre fossefallet. Derfra gikk ferden inn i marka hvor vi krysset Jotunheim- og Rondanestien. Vi ble fristet til å velge en mindre sti som pekte inn i skogen ettersom det var skiltet til Sognsvann. Det skulle vise seg å bli utfordrende siden området var en eneste stor myr. Det tok ikke lang tid før vi begge var gjennomvåte. Det var for sent å snu, så vi måtte fortsette med å balansere på glatte stokker for ikke å synke ned i myra. Vi kom frem etter å ha gått i fire og en halv time og tok t-banen hjem.